23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Terminologi om däckets mönsterdjup.

Olika däck för olika ändamål.

Det är viktigt att ha ”rätt däck” av många olika anledningar – inte minst för säkerhet och effektivitet. Däckets slitbana avgör vad däcket passar till. Varje tillverkare har sina egna unika konstruktioner som de anser bäst passar användarens behov och gör att maskinen som används kan arbeta på bästa sätt. Från gräsklippare för trädgården till industrimaskiner för jordbruk och byggnation är det avgörande att ha rätt slitbana.

Vad är slitbana och vad gör den?

Däckets slitbana är den ”yta” som du ser ytterst på ett däck och som är den yta som möter marken/underlaget. Det ger dig dragkraft, därav namnet. Slitbanan har som sagt den första kontakten med marken.

De typer av däck som behövs för olika arbeten utformas av experter, från din gräsklippare i trädgården till den största kranen eller bulldozern.

Jordbruk, industri, OTR

Lite grovt kan "tunga däck"/ off the road däck delas in i tre huvudtyper. De är jordbruksdäck, industridäck och OTR-däck.

  • Jordbruksdäck är till för jordbrukare eller entreprenörer som behöver pålitliga däck för att få ut det mesta av sin jordbruksutrustning för en mängd olika jordbruksmetoder. Gårdarna har en mängd olika behov som däcken måste uppfylla: från transport på väg till jordbruksverksamhet, från minskad markpackning till specialiserade fältarbeten och så vidare.
  • Industridäck är mer gjorda för transport/lastning, lyft och materialhantering med betoning på säkerhet och stabilitet på en industriell plats (t.ex. en gaffeltruck, platser för transportlådor, flygplatser med mera).
  • OTR-däck är avsedda för gruvdrift, byggnation och de mest utmanande sektorerna på jorden, så däckets krav på däck måste matcha. De är byggda för styrka, hållbarhet och lång livslängd.

Vanliga termer och definitioner

  • R1 och R1W är för allt som har med åkermark att göra och kan finnas på maskiner som traktorer. Deras slitbana ger effektiv dragkraft på torr eller lerig mark. R1W har djupare slitbana än R1. Vilken typ av däck som ska användas beror på markförhållandena; R1W är till exempel mer lämpad för de blötare och mjukare dagarna.
  • R2-däck liknar ovanstående men är mycket djupare. De utnyttjas för de våtare och mer extrema förhållandena, så de är användbara för översvämningar eller ris- och sockerrörsodlingar, till exempel.
  • R3-däck med grunda slitbanor är utformade för att sprida maskinens vikt jämnare över bredare däck. Syftet är att skapa en vacker finish på torven – den där krispiga finishen som du ser på cricket- och fotbollsplaner. Den breda ytan och det grunda djupet på slitbanan är utformade för att hålla gräset i bästa skick utan märken. Dessa finns troligen på din gräsklippare eller golfbil. Du använder förstås inte däck som passar för en gård eftersom det skulle lämna stora sicksackslingor i gräsmattan.
  • R4 industridäck är avsedda för dina industriella behov. Tänk på lagerlokaler, gaffeltruckar, teleskoplastare och grävlastare. R4 industridäck är utformade för att vara breda och hållbara på ytor av betong eller grus – vägar och trottoarer etc.

Andra typer av däck:

Framdäck

Det är dessa som vanligtvis sitter på framsidan av din traktor (troligen en tvåhjulsdriven) och redskapsmaskiner. När det gäller jordbruksdäck finns det F1 (torrare mark), F2 och F2M (blötare och mjukare mark). Dessa är utformade för att öka greppet och självrengöringen, hjälpa till med styrningen och fungera i harmoni med dina R1-däck, som vi diskuterade tidigare. Dessa däck – kända som ribbdäck – är perfekta för verksamheter som kräver specialiserad hantering. ”Ribbor” är de minirännor som går runt hela däckets omkrets.

För industritraktorn finns F3-däcken; de är plattare än de ovanstående och passar bättre för dina vägar och betong med hård yta och sofistikerade hanteringsbehov.

OTR-däck

OTR-däck finns i en mängd olika former, dimensioner och typer. OTR-däck står för Off The Road och är byggda för stora maskiner för gruv- och byggverksamhet, där du hittar de tuffaste och mest grova ytorna. Dessa däck sträcker sig från mycket dragande mönster till helt släta mönster. De beror på den specifika uppgift som de är utformade för och har bokstäver som definierar typen av tjänst, till exempel Kompaktor [C], Grader [G], Earthmover [E] och Loader/Dozer [L].

Exempel på OTR-däck:

  • E2-, G2- och L2-däck är byggda för dragkraft och stabilitet.
  • E3, G3 och L3 är konstruerade för mindre krävande förhållanden och inte kritiska tillämpningar.
  • E4 och L4 har en djupare slitbana, vilket bidrar till att minimera skadorna från grova och vassa landningar, vilket därefter ökar däckets livslängd.
  • L5 är utformade för mer kritiska tillämpningar där det bästa skyddet mot stenar och skärsår behövs. De har en extra djup slitbana som garanterar ökad hållbarhet.
  • E7 har grunda slitbanor eller ”ribbor” som är utformade för lösa underlag som sand.

Som du kan se finns det egentligen inget motto ”ett däck passar alla” att följa. Det är viktigt att ha rätt däck för det specialiserade arbetet för effektivitet och säkerhet.

För att se hela katalogen och de olika sorters däck som BKT har att erbjuda, klicka här.

Gripen Wheels AB
Logistikvägen 2
556 52 Jönköping
Jönköpings kommun
Sverige
VAT nummer: SE5565809885

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.063