23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

En stad att trivas i - stadsplanering med sociala ytor

Stadens utformning har stor betydelse för invånarnas trivsel. Sociala rum uppmuntrar till umgänge och med ett känt landmärke blir staden ett namn på kartan. Läs mer om hur du skapar en trivsam offentlig miljö.

En levande stad är full av parker och sociala rum där invånarna vill stanna upp, om bara för en stund, för att koppla av och umgås. Satsningar på stadsplanering med parker och grönytor ger goda effekter: 

  • Luftföroreningarna minskar 
  • Bullernivåerna blir lägre
  • Ökad tillgång till offentliga platser ökar möjligheterna för rörelse och rekreation
  • Vackra platser blir en del av stadens varumärke
  • Platser som är välfrekventerade av stadens invånare ökar tryggheten
  • Det motiverar invånare att transportera sig från en stadsdel till en annan till fots eller på cykel

BG Byggros har tidigare varit inblandade i flera lyckosamma projekt där fontäner blivit ett dekorativt inslag i det offentliga rummet. Allt från den unika fontänen “Mother” i Hyllie i samarbete med NCC & Assemblin Sverige eller “Plug and Spray”-lösningen på Gröna Lund som invigdes 2019. 

I Sverige efterlyses inte bara stora och imponerande fontäninstallationer. I stället handlar det om att också nyttja mindre ytor och att skapa inbjudande fontäner som både barn och vuxna uppskattar. BG Byggros har lång erfarenhet av utforma passande lösningar tillsammans med duktiga landskapsarkitekter. Två exempel är Gejser-fontänen i Höllvikenrondellen eller Trappfontänen i Lund som är enkla och smälter in väl.

En omtyckt lösning är dry-deck fontäner som dessutom är kostnadseffektiva och klimatsmarta eftersom de kan stängas av och på, exempelvis om ytan behöver nyttjas för ett annat arrangemang eller om årstiden kräver det. Det går att programmera dem så att man kan skruva upp och ner på vattenstyrkan efter behov. 

Clarion Sea U-fontänen i Ångfärjeparken, Helsingborg

Nyligen har BG Byggros varit involverade i leveransen av en vacker fontän för Helsingborg stads räkning på uppdrag av AKEA. Platsen för den fina fontänen är i Ångfärjeparken framför Clarion Hotel Sea. Ansvariga projektörer på BG Byggros är Jonas Hallin och Magnus Hansson. Fontänen är utformad och projekterad av Berg & Dahl och är noggrant testkörd på plats vid Byggros kontor i Önnestad. Syftet var att se hur det ser ut i verkligheten och om allting stämde. Fontänen har 5 frekvensstyrda pumpar som pumpar som mest 3500 L/min samt RGB Led-belysning. Belysningen går att programmera i oändligt många kulörer och kan även bli en spegeldamm utan vattenstrålar. De tre olika scenarierna programmeras in i fontänens styrning (DMX).

Tack vare fontänens placering på en trevlig, öppen plats kantad av bekväma bänkar kan nu förbipasserande sätta sig ner en stund och koppla av. Kvällstid lyses fontänen upp med hjälp av avancerad teknik och ökar trygghetskänslan för de som vistas i området. Det är samtidigt stämningsfullt och gemytligt. På invigningen samlades glada Helsingborgare för att ta del av premiärkaskaderna. När fontänen väl sattes igång möttes det av applåder och trevlig musik spelades. Den nya Sea U-fontänen bidrar till en stad att besöka och bo i, utan tvekan!

Hör gärna av er till BG Byggros om ni letar efter liknande fontänteknik till ett vinnande vattenspel.

Se mer på Byggros hemsida.

BG Byggros AB
Levins väg 4
291 73 Önnestad
Kristianstads kommun
Sverige
VAT nummer: SE5564828563

Kontaktperson

MD

Sänd till en kollega

0.08