23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Modulbyggande i stål – en lösning för den svenska bostadskrisen

Ett sätt att lösa den pågående bostadskrisen i Sverige kan vara att öka modulbyggandet med stål.

Idag är den svenska byggmarknaden låst i traditionellt tänkande, höga priser och brist på innovationer. Sverige har aldrig varit i större behov av nya produktionsmetoder och material som just nu. Sedan Ivar Kruger tog den armerade betongen till Sverige i början på 1900-talet har det inte skett något större utvecklingssteg. Genom att använda mer stål i bostadsbyggandet kan vi krympa byggtiderna, minska kostnaderna och öka kvaliteten i bostadsbyggandet.

Dags att tänka nytt
I Sverige har vi behov av att bygga fler bostäder. Nu börjar det bli bråttom. Bostadsbehovet ökar. Tyvärr är risken för överhettning påtaglig. Vi har inte resurser att bygga på samma sätt som tidigare. Idag saknas det över en halv miljon bostäder, varje år ökar bostadsskulden med mellan 35 000 - 40 000 bostäder. Det innebär att det skulle behöva etableras 10 stora bostadsbyggare (JM påbörjade 3445 nya bostäder 2014) för att inte bostadsskulden ska öka. Det kommer att bli mycket svårt för de befintliga bostadproducenteran att klara av utmaningen. Vi har redan idag resurs- och kompetensbristen som finns inom bygg- och anläggningssektorn. Så vi måste vara beredda att tänka nytt – till exempel genom att bygga bostäder av stålmoduler.

Arkitektonisk frihet
Stål är starkt. Det ger möjligheter och arkitektonisk frihet. Med hjälp av stål kan man skapa attraktiva byggmoduler som är styva vilket ger möjligheter för stora öppna ytor. Konstruktionerna blir lätta. Våningshöjder och bjälklagstjocklekar kan hållas till ett minimum. Man får plats med ett stort antal lägenheter på en begränsad yta. Det leder till ett effektivt byggande.

Prefabricering
Med stål skapas helt ny möjligheter till prefabricering i kontrollerade miljöer (fabrik) vilket först och främst ger lägre produktionskostnader men även en produkt som producerad där kvalitetskontrollerna blir en naturlig del av produktionsprocessen. Den industriella byggprocessen ger lägre materialomkostnader, minskat spill och möjlighet till lagring och optimala leveransstorlekar. Risken för fel minskar och vi kan förhoppningsvis vara på väg mot en situation där en husköpare inte behöver följa med på en besiktning för att säkerställa att produkten de köper inte har så många fel.

Lätta konstruktioner
Problemet med attraktiva och byggbara tomter i våra städer är också en begränsande faktor för bostadsproduktionen. Genom att utnyttja stålets styrka och relativt låga vikt kan vi idag skapa lätta konstruktioner Det öppnar för förtätningsmöjligheter som fram tills idag inte varit möjliga. Vi kan till större del använda befintliga tak eller områden med svårare grundläggningsförhållanden. Genom att vi bygger lättare kommer vi kunna förtäta och ta mindre mark i anspråk det leder.

Hög kvalitet
Modulbyggande är idag inte bara ett koncept för temporära bostäder eller lokaler. Kvaliteten på det som byggs är klart jämförbar med det övriga bostadsbyggandet. Vi behöver inte anta att en modulbyggnad är en tillfällig konstruktion. Genom utvecklad teknik och arkitektur kan moduler i stål ge ett attraktivt boende med lång livslängd och stor flexibilitet. En modul som sedan rivs behöver inte skrotas utan kan återanvändas och till sist återvinnas.

Utveckling
Vi på SBI tror att det finns mycket att göra för att utveckla modulbyggandet i stål. Detta kommer att vara ett viktigt utvecklingsområde för stålbyggnadssverige under de kommande åren. Det finns idag kunskap på hur man ska producera moduler i stål lyckosamt. I Göteborg utvecklar bland annat HSB sitt HSB Living Lab som är uppbyggt med stålmoduler. Det finns idag flera företag som arbetar med utveckling av bostäder. Men nu behöver vi fler byggherrar och producenter som är beredda att utveckla detta vidare.

Möt oss på Stålbyggnadsdagen för att ta detta vidare!

Stålbyggnadsinstitutet
Kungsträdgårdsgatan 10, 5tr
111 47 Stockholm
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE8020063585

Sänd till en kollega

0.086