23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Eva Pétursson tilldelas Silverbalken 2015

Silverbalken är Stålbyggnadsinstitutets utmärkelse för speciellt framträdande insatser för stålbyggandets utveckling. Silverbalken är gjord av äkta silver och tillverkad av silversmeden Lars Fleming, Atelier Borgila.

Årets mottagare av Stålbyggnadsinstitutets Silverbalk är Eva Pétursson
Eva Pétursson är Civilingenjör Väg och vatten från Luleå tekniska universitet (LTU). Hon disputerade 2001 under professor Bernt Johanssons vingar i ämnet Stålbyggnad. Avhandlingen behandlade sandwichelements bidrag till stagning av pelare och har senare lett till en praktisk vägledning för konstruktörer. Efter doktorsexamen verkade Eva på Stålbyggnad i LTU och hon var en mycket uppskattad lektor, forskare och kollega innan hon 2005 valde att flytta till SSAB i Borlänge. På SSAB arbetade hon inledningsvis med konstruktionsfrågor för att utveckla applikationer av höghållfast stål inom SSAB:s Knowledge Service Center. År 2011 utnämndes Eva till Senior Specialist i SSAB:s nyinrättade specialistkarriär, som är en viktig del i företagets forskningsstrategi. I mars 2015 tillträdde hon tjänsten som koncernens forskningschef med uppgift att samla de olika divisionerna kring strategiska forskningsområden.
På SSAB har Eva arbetat för att utveckla nya applikationer för höghållfasta stål. Genom att utveckla SSAB:s kunnande inom tunga lyft och fordonssidan har hon skapat nya möjligheter för stålbyggandet. Detta möjliggör ny byggnadsteknik som även leder till ett hållbarare byggande.

Prismotiveringen lyder:
Eva Pétursson har under hela sin karriär arbetat för att främja stålbyggandet. Hennes doktorsarbete som färdigställdes 2001 behandlade hur sandwichelement stagar stomkonstruktioner har haft stor praktisk betydelse vid dimensionering av hallbyggnader. Under sina år på SSAB har Eva arbetat med att utveckla applikationer för höghållfasta stål. Många av dessa applikationer är direkt avvändbara inom byggsektorn. I sitt arbete skapar hon ovärderliga kunskaper om utmattning, deformation och stabilitet för höghållfasta stål.
Det kunnande som Eva förvärvat som akademiker och forskare inom byggsektorn tog hon med sig till SSAB och använde i utvecklingen av höghållfasta stål. Evas ambition är att i större utsträckning än tidigare introducera de höghållfasta stålens möjligheter inom byggindustrin. Eva är en duktig arbetskamrat och ledare. Hon är inspirerande och är en människa som gör skillnad. SBI är stolta över att kunna tilldela 2015 års Silverbalk till Eva Pétursson.

Stålbyggnadsinstitutet
Kungsträdgårdsgatan 10, 5tr
111 47 Stockholm
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE8020063585

Kontaktperson

Björn Åstedt
VD
bjorn@sbi.se

Sänd till en kollega

0.031