23948sdkhjf

Linotol bakom Sveriges ljusaste betonggolv

| Medlemsnyhet | Företag Linotol AB

Sveriges ljusaste betonggolv finns i Lindbäcks fabrik på Haraholmen utanför Piteå. Lindbäcks spar energi och det pratas om revolution.

Lindbäcks fabrik är Europas modernaste för produktion av flerbostadshus. Här ska produceras 1 600 lägenheter per år i 40 stationer som binds samman i ett enda löpande band som är på 250 meter. Hela fabriken inklusive biytor är på 42 000 kvadratmeter. Hela produktionslinan vilar på ett betonggolv som är gjutet i 28 gånger 28 meter stora plattor.

Då betonggolvet är så ljust kommer man kunna spara energi eftersom man kan styra belysningen på ett annat sätt. En annan viktig effekt är att de anställda upplever lokalen väldigt ljus och fin.

Totalentreprenör är Peab och golventreprenör har varit Linotol som underentreprenör åt NYAB Sverige. Golvet är stålfiberarmerat och i betongreceptet är krympreducerare tillsatt för att minimera risken för krympsprickor. Gjutning skedde för hand med pump och likaså hårdbetongströ.

— Flertalet av etapperna låg runt 900 kvadratmeter men det hände rätt ofta att våra mångårigt yrkeskunniga betonggjutare nådde upp till 1 600 kvadratmeter per dag, säger Einar Sundeborn, entreprenadingenjör Linotol.

I delarna av lokalen där det förekommer mycket trafik har en sinusformad dilatationsfog valts.

— Eftersom hjulen alltid har kontakt med golvet vid passager över fogen minskas slagen, som blir större om en helt rak fog använts. Detta bidrar till mindre slitage på truckarna samt en bättre arbetsmiljö för förarna, säger Einar Sundeborn

I projektet sysselsatte Linotol cirka tio man kontinuerligt. 

---

Mer om Lindbäcks fabrik i Piteå
Beställare: Lindbäcks Bygg.
Totalentreprenör: Peab.
Arkitekt och konstruktör: Arkitekthuset Monarken.
Golventreprenör: Linotol.
Leverantör montagelinje: Rejlers.
Hårdbetongleverantör: Modern Betong.
Investeringskostnad: ca 480 miljoner kronor.
Byggtid: april 2016-december 2018.
Övrigt: Hela fabriken försörjs av solenergi och fjärrvärme.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Linotol AB

Ramshällsvägen 9
602 38 Norrköping
Sverige
Linotol AB

Sänd till en kollega

0.083