23948sdkhjf

SKANSKA

Anläggning med hållbarhet i fokus

Strax norr om Northvolts blivande batterifabrik i Skellefteå pågår det som beskrivs som Sveriges mest hållbara anläggningsprojekt. Bland annat ska samtliga massor återanvändas inom området och inget fyllnadsmaterial ska tillföras.

OPS-projekt ges högsta miljöklass

Med hjälp av bland annat en förbättrad asfalt och resurseffektiv användning av betong har Skanska lyckats få ett norskt vägprojekt hållbarhetsklassat enligt den högsta nivån av Ceequal.

Dalarna först med klimatneutral asfalt

Genom att ersätta bitumen med ett biobindemedel tas ett stort steg mot klimatneutral asfalt. Det menar Skanska som nu använder den nya produkten på väg 620 mellan Ludvika och Björsjö.

Dubbelspåret blev klart – 18 månader före plan

Skanska bygger bro i Trondheim för 800 miljoner

KTH och Stockholms universitet byggs ihop

Reportage
Magnifik fabrik blev en utmaning för rivarna

Metallingjutna balkar, granitsten och riktigt seg betong. Färgfabriken är inte bara stor och full av lackrester, den är extremt stabil också – en utmaning för rivarna.

Mindre utsläpp med flygaska i betongen

Genom att ersätta delar av cementets klinkerinnehåll med flygaska och kalksten har Cementa och stomentreprenören Benders lyckats minska utsläppen av koldioxid med 20 procent vid tillverkningen av drygt 600 meter tunnelelement för Förbifart Stockholm.

Robotar gör armeringskorgar

”Vi måste bygga billigare vägar snabbare”

Skanska renoverar amerikanskt landmärke

Benjamin Franklinbron är sedan närmare hundra år ett väletablerat landmärke för Philadelphia. När det nu är dags att renovera den gamla hängbron har uppgiften gått till Skanska.

Ökad säkerhet med skånskt dubbelspår

Skanska tar över vindkraftentreprenad

Mindre utsläpp med hjälp av AI

Mindre utsläpp, snabbare produktion och lägre kostnader är målet för ett forskningsprojekt som ska utreda möjligheterna att begränsa koldioxidutsläpp med hjälp av artificiell intelligens.

Digitaliserad lagerlösning för bygget

Färre transporter, minskad miljöbelastning och säkrare arbetsplats utlovas när Derome tar ett helhetsansvar kring materialflödet av förbrukningsartiklar när Skanska bygger Citygate – Nordens högsta kontorshus i Gårda i centrala Göteborg.

NCC tar hem stort asfaltjobb i Norge

Beläggning av 90 000 ton asfalt och material till dammbyggnader ingår i ett treårigt uppdrag som NCC tagit hem i samband med byggandet av Nordøyvegen i Møre og Romsdal.

Premiär för grön betong i äldreboende

I våras lanserade Skanska betong där cement bytts ut mot masugnsslagg för att minska utsläppen av koldioxid. Nu testas den ”gröna” betongen för första gången i ett bostadsprojekt i Göteborg.

Electric Site uppmärksammad i Bryssel

Skanskas och Volvo CE:s utvecklingsprojekt Electric Site fick ett särskilt uppmärksammande för att ha bidragit till att utveckla branschen när den europeiska branschorganisationen för bergmaterialindustrin UEPG nyligen samlade branschen i Bryssel.

Viktig bit i Hisingsbrons pussel framme i Göteborg

Nu på morgonen anlände fartyget Meri till Göteborg med den 650 ton tunga balk som blir den första stålkonstruktionen som monteras på den nya bron över Göta älv.

Reportage
"Det är en helt fantastisk spont"

Den färgsprakande skyskrapan drar blickarna till sig. Frågan är dock om inte grunden är minst lika intressant.

Helsingborg avsätter ny logistikmark

Skanska möblerar om i Centraleuropa

Göteborgsjärnväg flyttas till tunnel

Inom kort inleds den tredje och sista etappen i utbyggnaden av Hamnbanan på Hisingen. Efter färdigställandet 2024 är Trafikverkets förhoppning att mer gods till och från Göteborgs Hamn ska transporteras på järnväg i stället för på väg.

Skanska – med bland jättarna

Skanska håller ställningarna som ett av världens största byggföretag. På den lista som sammanställts av brittiska International Construction ligger den svenska byggjätten kvar på fjortonde plats. Liksom tidigare domineras toppen av kinesiska byggare.

Sänd till en kollega

0.062