23948sdkhjf

Swecon och Lantmännen samarbetar för utbyggnad av laddstolpar

Swecon, som är en del av svenska Lantmännen-koncernen, satsar tillsammans med Lantmännen fastigheter på att utöka antalet laddstolpar för elbilar.

Med en elektrisk grävmaskin från Volvo installerades nyligen laddstolpar vid Swecons anläggning i Uppsala, och ytterligare ett tiotal anläggningar planeras att få laddstolpar under 2023.

Enligt maskinisten Anders Svahn var det en positiv upplevelse att använda den elektriska grävmaskinen Volvo ECR25 Electric vid installationen av laddstolparna.

– Det var som att köra en vanlig kompaktgrävare och den var absolut inte svagare. Den stora skillnaden var att det var så tyst. Jag kunde med lätthet prata med folk utanför maskinen, det var bara att öppna rutan. Maskinen gick cirka sju timmar effektiv tid, innan det var dags för laddning, säger han.

I en tidigare artikel rapporterade Leveranstidningen Entreprenad om hur Volvo CE:s elektriska grävmaskiner och hjullastare omvände en skeptiker inom anläggningsbranschen. Jonas Frid från Tuna Entreprenad, som fick uppdraget att installera 138 laddstolpar vid Volvo CE:s anläggning i Eskilstuna, var initialt tveksam till att använda eldrivna maskiner. Efter att ha kört Volvos eldrivna minigrävare ECR25 och hjullastare L25, förändrades hans åsikt. Han fann dem minst lika bra som dieseldrivna maskiner, om inte bättre.

Läs också: Volvos elmaskin omvände skeptikern

Under entreprenaden för laddstolpsinstallationen i Uppsala ställdes krav på att arbetet skulle utföras emissionsfritt. Swecon kunde hyra ut elektriska hjullastare och grävmaskiner från Volvo, vilket gjorde det möjligt att utföra arbetet med låg miljöpåverkan.

Paul Nocievski, ansvarig för rental på Swecon, menar att hyra av elmaskiner blir allt vanligare när krav ställs på emissionsfria entreprenader.

– Det är också ett bra insteg om man överväger att köpa en elmaskin, säger han.

De nya laddstolparna vid Swecons anläggning i Uppsala kommer att bestå av fyra stolpar med två uttag vardera, och lika många kommer att installeras utanför Lantmännen Maskins entré. Dessutom planeras en laddstolpe för en kommande eldriven verkstadsbil på gården.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078