23948sdkhjf

Batteribilar i Bolidengruvan

Volvo Lastvagnars och Bolidens nya samarbete ska öka kunskapen och minska utsläppen i en krävande miljö.

Volvo Lastvagnar och Boliden har ingått ett samarbetsavtal som innebär att gruvbolaget ska använda två batteridrivna lastbilar för tunga transporter i Kankbergsgruvan utanför Skellefteå.

– Det här är ett spännande samarbete i en miljö som ställer väldigt tuffa krav. I en gruva är det branta lutningar, tunga laster och fuktig luft som sliter på fordonen, säger Jessica Lindholm, projektledare på Volvo Lastvagnar.

Hon uppger att samarbetet med Boliden kommer ge Volvo värdefull kunskap om hur eldrivna lastbilar fungerar när de körs under jord, till exempel hur drivlina och batterier påverkas.

– Minskade koldioxidutsläpp i gruvtransporter gör att även vi minskar våra koldioxidutsläpp, eftersom gruvnäringens råvaror används i våra lastbilar, säger hon.

Först ut blir en Volvo FH Electric som ska transportera bergbult och annan utrustning ner i gruvan, den kommer att tas i trafik under 2023.

Tanken är att sedan kunna ta in ytterligare en Volvo FH Electric som ska transportera berg och malm under jord.

– Vi ser samarbetet med Volvo som en fantastisk möjlighet att driva tekniken framåt och samtidigt få lärdomar om hur vi ska anpassa våra verksamheter för en omställning till fossilfria transporter under jord, säger Dennis Forslund, projektledare på Boliden.

Han tror att lastbilarna kommer att bidra till en mer hållbar gruva, både vad gäller utsläpp och arbetsmiljö för våra medarbetare.

– Dessutom minskar gruvans totala energibehov eftersom eldrift är effektivare än traditionell dieselmotor samt att det är möjligt att ta tillvara den elektricitet som genereras vid motorbromsning i nerförsbackar, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078