23948sdkhjf

SSAB lanserar nytt stål – tillgängligt 2023

Nu lanseras det nya stålet SSAB Zero – utan fossila koldioxidutsläpp, baserat på återvunnet stål och producerat med fossilfri energi. Volvo Group har redan tecknat avtal om att använda stålet i sina produkter.

SSAB Zero är det första stålet i sitt slag och är tillgängligt från och med andra kvartalet 2023. 

– Vi är stolta över att redan idag kunna stärka vår portfölj med SSAB Zero, då vi ser ökande kundefterfrågan på stål med låga utsläpp. Genom att ytterligare förbättra processen för ståltillverkningen kommer vi framöver kunna tillhandahålla ett heltäckande erbjudande med nollutsläpp samtidigt som vi minskar påverkan på planeten. Det är särskilt glädjande att vi redan vid lanseringen har kunnat teckna ett avtal för SSAB Zero med Volvo Group, säger SSAB:s vd och koncernchef Martin Lindqvist i ett pressmeddelande.

Volvo Groups vd och koncernchef Martin Lundstedt är positiv till marknadens strävan efter koldioxidsnåla lösningar.

– Vi gör stora framsteg genom introduktionen av material med låga utsläpp tillverkade av återvunnet stål med SSAB Zero i våra produkter. Parallellt med det fossilfria stålet som vi redan har infört är detta ytterligare ett steg mot helt klimatneutrala transportlösningar. Vårt partnerskap med SSAB påskyndar denna upprampning.

SSAB framhåller att kvaliteten och produktegenskaperna hos det nya stålet, SSAB Zero, är detsamma som för SSAB:s vanliga stål. 

Till 2023 är målet att leverera 40 000 ton SSAB Zero för att sedan öka leveranserna till 100 000 ton år 2025.

Fakta om SSAB Zero:

SSAB Zero produceras utan fossila utsläpp (mindre än 0,05 kg CO2e per kg stål inom scope 1 och 2) i produktionen, inklusive inköpt energi och transporter. SSAB tillämpar marknadsbaserade utsläppsfaktorer för den elektricitet som används och kan säkerställa fossilfri elektricitet genom ursprungsgarantier. 

Fossila bränslen stannar kvar i marken, då SSAB har implementerat ett system för att hantera och säkerställa tillgång till, och användning av, alternativa energislag för produktionen av SSAB Zero. Endast återvunnet stål används som råmaterial, vilket innebär att SSAB Zero stödjer den cirkulära ekonomin. SSAB kompenserar inte för koldioxidutsläpp.

SSAB

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078