23948sdkhjf

Byggarna tvivlar inför 2023

Byggbranschen har haft det tufft och enligt en ny rapport ser många dystert på framtiden: var tredje tror på färre uppdrag och var sjunde är rädd att förlora jobbet.

Ramirent presenterade nyligen sin Ramirentrapport – den tredje i ordningen.

Rapporten är framtagen i samarbete med Novus. Syftet är att ta tempen på byggbranschen och man lät därför 500 personer svara på en rad frågor i januari.

Det handlade till exempel om säkerhet, miljö, hälsa, jämställdhet och inkludering, ny teknik och digitalisering samt kompetensbehov.

Nu är rapporten klar och enligt Ramirent visar den att tongångarna i branschen är tämligen dystra.

Till exempel uppgav 28 procent av de tillfrågande att deras företag troligtvis kommer ha minskad sysselsättning i år jämfört med i fjol.

Drygt hälften, 52 procent, trodde att sysselsättningen skulle vara ungefär densamma och elva procent tippade att den skulle öka.

– Det vi ser just nu är en tveksamhet i branschen. Man avvaktar för att se vart konjunkturen tar vägen och det är mycket möjligt att vi hade fått dystrare siffror om vi ställt samma fråga bara några månader senare, säger Johan Färm, vd på Ramirent.

Ramirent konstaterar också att åtstramningarna varit många, till exempel har det varit svårt att få tag på byggmaterial under det senaste året.

Enligt rapporten räknar många med att det kommer att fortsätta så även i år; 34 procent tror att de kommer att behöva välja andra material än de egentligen vill ha, på grund av materialbrist.

– Det här behöver inte bara vara negativt. Branschen kommer behöva bli bättre på att ta hand om det material vi har och minska spill, något som är bra både för ekonomin och miljön, säger Johan Färm.

Han konstaterar dock att det inte bara är materialbrist som ligger bakom utmaningarna i branschen, och pekar ut de generella kostnadshöjningarna i kombination med räntehöjningarna, som försvårande faktorer.

Fyra av tio uppger också att det saknas arbetskraft på deras företag; samtidigt är en av sju rädd att mista sitt jobb under 2023.

– Framför allt är det hantverkare, projektledare och arbetsledare som saknas ute på byggarbetsplatserna idag. Men undersökningen visar att det även är brist på konstruktörer, maskinförare, anläggare och hållbarhets- och digitaliseringsexperter, säger Johan Färm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094