23948sdkhjf

Byggföretagen: Riksbanken behöver omvärdera

Bostadsbyggandet sjunker till en bottennotering på 25 500 påbörjade bostäder i lägenheter och småhus under 2023, enligt ett pressmeddelande från Byggföretagen. Detta är 13 000 färre än Byggföretagens prognos i höstas och innebär en halvering av bostadsbyggandet på drygt ett år.

Byggföretagens vd, Catharina Elmsäter-Svärd, konstaterar att bostadsbyggandet inte varit så här lågt på tio år, samtidigt som befolkningen växt med en miljon människor. Enligt henne är stigande räntor den främsta orsaken till byggbromsen. Byggföretagen förutspår också att Riksbanken höjer styrräntan till fyra procent.

– Det finansiella läget minskar hushållens möjlighet att investera. Så länge räntorna stiger så kommer efterfrågan på nybyggda bostäder att sjunka. Riksbanken behöver omvärdera den penningpolitiska inriktningen och gå försiktigare framåt med räntehöjningarna, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Läs också: Räntehöjningar slår mot byggbranschen

Byggföretagen uppger att det bistra läget påverkar även sysselsättningen i byggindustrin, där antalet sysselsatta bedöms minska med 21 000 personer mellan 2022 och 2024.

Byggföretagen vill se flera reformer från regeringen för att behålla sin personal långsiktigt, däribland att satsningen på branschskolor förlängs, att ROT-avdraget höjs till femtio procent av arbetskostnaden upp till 75 000 kronor och att det skärpta amorteringskravet tas bort för att hålla uppe efterfrågan i nyproduktion.

Totalt sett bedömer Byggföretagen att BNP minskar med 1,6 procent under 2023 - för att vända till en ökning med 1,2 procent 2024, enligt ett pressmeddelande från Byggföretagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066