23948sdkhjf

Nu kommer vätgasmotorerna

HD Hyundai Infracore satsar på vätgasmotorer, företaget rullar ut en prototyp i år och redan 2025 ska massproduktionen vara igång.

Enligt företaget, som tillverkar entreprenadmaskiner av märket Develon (före detta Doosan) men även motorer för lastbilar och bussar, är tanken att presentera en prototyp under 2023, validera den 2024 och dra igång en fullskalig massproduktion 2025.

Elvalitersmotorn som HDI utvecklar ska prestera 300 kW (402 hästkrafter) och ett vridmoment på 1 700 Nm vid 2000 RPM.

Vätgasmotorn uppges uppfylla emissionskraven enligt steg V/Euro 7/Tier 5. Detta innebär enligt HDI att utsläppen av koldioxid minskas med 90 procent, och att den släpper ut mindre än ett gram per kilowattimme.

Enligt HDI är vätgasmotorer väl lämpade för stora och mellanstora maskiner och fordon, de hävdar att de är 25-30 procent mer ekonomiska än bränsleceller och batteripaket om man räknar in även underhållskostnader och inköpspris.

Enligt HDI är planen att skynda på kommersialiseringen av tekniken. De nya vätgasmotorerna ska installeras i både anläggningsmaskiner, lastbilar och stora bussar under 2024, för att kunna valideras. Sedan ska massproduktionen kunna påbörjas året därpå.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.392