23948sdkhjf

”Det här är en gyllene chans”

Maskinentreprenörerna välkomnar regeringens utbildningssatsning och hoppas på både utökade och nya yrkesutbildningar.

Regeringen föreslår i sin vårändringsbudget att 400 miljoner kronor ska gå till att förstärka regionalt yrkesvux och kommunal vuxenutbildning, ett initiativ som går hem hos bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna.

– Det här är en gyllene chans för både individer intresserade av yrkesutbildning och kommuner som vill möta det lokala näringslivets behov av yrkesutbildad arbetskraft, säger Jonas Thorstenson, vice vd på bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna (ME) och vd för ME-skolan.

Enligt ME innebär förslaget att det finns resurser som Sveriges kommuner kan lägga på att dels utöka platserna på existerande yrkesutbildningar för vuxna, dels till att starta nya yrkesutbildningar.

ME noterar att entreprenad och anläggning är en av de branscher som har stor brist på yrkesutbildade medarbetare, och räknar med att de som skaffar sig rätt utbildning har goda chanser att få jobb.

Redan i fjol infördes flera förändringar när det gäller vuxenutbildningen, bland annat måste man numera ta hänsyn till arbetsmarknadens behov när man tar fram utbildningar, kommunerna måste också samverka när det gäller vilka utbildningar som erbjuds och hur de ska dimensioneras.

– Resurserna som regeringen nu skjuter till skapar goda förutsättningar för kommuner att komma ur startblocken och starta nya yrkesutbildningar i samverkan med grannkommuner, säger Jonas Thorstenson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125