23948sdkhjf

Säkerställande av Västernorrlands broar i Svevias händer

Svevia tar över ansvaret för underhållet av Västernorrlands 827 statliga broar under de kommande tre åren i ett kontrakt värt cirka 38 miljoner kronor, som innefattar inspektion, underhåll och löpande reparationer.

Marie-Louise Nordén från Svevia förklarar vikten av underhållsarbetet.

– Brokonstruktioner slits långsamt ner av det dagliga slitaget från trafiken men också av vägsalt, föroreningar, väder och vegetation. Löpande underhåll gör att broarna håller längre vilket är bra för både miljön och samhällsekonomin. Ytterst handlar det förstås om att broarna ska hålla en hög och trafiksäker standard.

Uppdraget utförs på uppdrag av Trafikverket, som också styr vilka åtgärder som behöver göras. Kontraktet omfattar även akuta skador, som exempelvis att laga ett påkört broräcke.

– När det uppstår skador som påverkar trafiksäkerheten kan det ibland vara riktigt korta puckar. Men vi har lång erfarenhet av att både bygga och underhålla brokonstruktioner, och har en hög beredskap för alla typer av skador som kan uppstå, säger Marie-Louise Nordén.

Västernorrland har en kuperad och vattenrik geografi med flera välkända och klassiska broar, som Högakustenbron, Sundsvallsbron, Sandöbron och Alnöbron. Marie-Louise Nordén påpekar att Högakustenbron och Sundsvallsbron är så tekniskt avancerade att de har separata underhållskontrakt. Svevia innehar även dessa kontrakt, men de ingår inte i det nu aktuella kontraktet, som är Trafikverkets mer övergripande kontrakt för så kallat integrerat brounderhåll.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078