23948sdkhjf

Eco Operator-utbildning ska stärka hållbarhet och effektivitet

Swecon upplever ökad efterfrågan på deras Eco Operator-utbildning. Utbildningen ska hjälpa företag att optimera bränsleförbrukning och effektivitet.

Rickard Gerdlöf, kundutbildare på Swecon, har nyligen anordnat en Eco Operator-utbildning för Schakt & Transport, som arbetar som entreprenör hos Cementa i Skövde. Utbildningen syftar till att göra maskinförare mer medvetna om hur deras arbetsmetoder påverkar både miljön och företagets ekonomi.

Lars-Göran Johansson, maskinansvarig på Schakt & Transport, anser att det är viktigt att regelbundet utbilda förarna för att upprätthålla en hållbar och effektiv arbetspraxis. Under utbildningen får förarna konkreta tips om hur de kan förbättra sin körstil för att minska bränsleförbrukningen utan att kompromissa med produktiviteten.

Rickard Gerdlöf på Swecon analyserar maskinisternas arbetsmetoder och använder sig av programmet Matris, som registrerar hur Volvomaskinerna körs. Denna data ger honom en tydlig bild av vilka aspekter som kan förbättras. Efter ett par månader gör Gerdlöf en ny Matris-avläsning för att kontrollera bränsleförbrukningen i förhållande till transporterade schaktmassor och utvärdera de gjorda förbättringarna.

Några exempel på tips som delades under utbildningen inkluderar att undvika överlastning av dumpern, planera körningen för att undvika onödiga start och stopp, samt tippa dumpern på låga varvtal. Gerdlöf betonar att förarna, i samarbete med arbetsledningen, är avgörande för att göra skillnad och att hans roll är att ge dem verktygen för att lyckas.

Lars-Göran Johansson på Schakt & Transport upplever att det går att upprätthålla produktiviteten samtidigt som man kör bränslesnålt och hållbart

– Ja, av erfarenhet vet jag att den här utbildningen har positiv effekt. Det går att upprätthålla produktiviteten och samtidigt köra bränslesnålt och hållbart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157