23948sdkhjf

Regeringen vill satsa på hållbar mineralförsörjning

I vårändringsbudgeten för 2023 föreslår regeringen att SGU, Sveriges geologiska undersökning, ska avsätta minst tio miljoner kronor under året för att förstärka arbetet för en hållbar mineralförsörjning. Detta genom att främja investeringar som görs i prospekteringar i Sverige.

SGU har för uppdrag att verka för att skapa goda förutsättningar för ett hållbart nyttjande av Sveriges mineralresurser, ett uppdrag de fått av regeringen. De ska även främja hållbar tillväxt och företagande inom sektorn.

Bland uppgifterna finns att marknadsföra Sverige som prospekteringsland och tillhandahålla vägledning och information till de företag som vill prospektera i landet.

I ett pressmeddelande från Klimat- och näringslivsdepartementet framhåller  energi- och näringsminister Ebba Busch att en trygg och hållbar försörjning av mineralresurser är en förutsättning för den gröna omställningen. 

– Det är metaller och mineral som är nödvändiga för våra elbilar, vindsnurror och mobiltelefoner. Svensk gruvnäring kan vara avgörande för att kapa Europas farliga beroende av Kina, vilken är större än EU:s beroende av rysk gas innan invasionen av Ukraina, säger hon.

Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och dess samarbetsparti Sverigedemokraterna.

Läs mer om: SGU
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078