23948sdkhjf

Parterna eniga om nytt gruvavtal

Förhandlingarna uppges ha varit tuffa, men nu är ett nytt gruventreprenadavtal tecknat – bland annat med nya regler för in- och utlåning av personal.

Fredagen den 28 april stod det klart att Maskinentreprenörerna och IF Metall kommit överens om ett nytt gruventreprenadavtal.

Det tvååriga kollektivavtalet innebär 7,4 procent och omfattar 1 800 anställda på 85 företag verksamma som underleverantörer i gruvnäringen i norra Sverige.

– Det har varit tuffa men bra förhandlingar med IF Metall, säger Claes Arenander, förhandlingschef på Maskinentreprenörerna.

– Trots att vi i ett antal frågor har olika uppfattningar har vi enats kring en del utmaningar branschen står inför. Vi har bland annat säkerställt att ME:s medlemsföretag får fortsätta tillämpa centralt fastställda lönetariffer utan lokal inblandning av IF Metall.

ME lyfter bland annat fram att det nya gruventreprenadavtalet fastställer ett nytt regelverk kring in- och utlåning av personal.

Enligt ME är efterfrågan på personal stor och arbetsgivarna behöver därför kunna möta tillfälliga upp- och nedgångar genom att låna eller låna ut personal.

ME noterar också att man infört ett förenklat förfarande när man anlitar ett bemanningsföretag för att hyra in personal.

En annan nyhet är att det nu ska bli möjligt att komma överens om att betala ut lön i efterskott vid anställning upp till tre månader i samband med provanställning.

Enligt ME innebär det att en anställd som avslutar sin provanställning, inte längre behöver återbetala utbetalad förskottslön.

– De regelverk som vi kommit överens om stärker kollektivavtalens attraktionskraft för både företag och medarbetare, säger Claes Arenander.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094