23948sdkhjf

Kompakta Catnyheter

Caterpillar har utökat sin produktportfölj med ett gäng nya asfaltläggare, maskiner som utlovas vara enkla att både använda, transportera och manövrera.

Den nya serien består av kompakta asfaltläggare och skridar: Cat AP400, AP455 Mobil-trac, AP455 Steel Track, AP500, AP555 Mobil-trac, AP555 stål samt SE47 VT och SE50 VT.

Maskinerna väger 14-16 ton. SE47 VT har ett standardbeläggningsområde på 2,4 till 4,7 meter, med en maximal bredd på sex meter, medan SE50 VT:s standardbeläggningsområde är 2,55 till 5,0 meter, med en maximal bredd på 7,64 meter.

De kompakta maskinerna ska vara enkla att manövrera även på trånga arbetsplatser som smala gator och små parkeringsplatser, lovar Caterpillar.

De uppges också vara enkla att transportera; de är mindre än 5,6 meter långa och 2,55 meter breda och inga särskilda transporttillstånd krävs.Den främre lastningsvinkeln på 17 grader och ett högt stötfångaravstånd ska också underlätta lastningen, förklarar Caterpillar.

Caterpillar noterar att ett jämnt flöde av material är avgörande vid asfaltläggning, och att de nya kompakta modellerna har 355 millimeter stora skruvar som effektivt ska flytta materialet genom skruvkammaren både vid smala och breda läggningsbredder. Det ska också gå att enkelt styra varje matningsgivare.

Caterpillar hävdar att maskinerna ska vara enkla att använda och lära sig, till exempel ska förenklade menyer göra det lätt att  aktivera skriduppvärmning-, lågtryckstvättning- och ventilationssystem. Det ska också räcka med ett knapptryck för att aktivera matarsystemet och trågfunktionerna.

En ecomode-funktion kombinerad med automatisk hastighetsreglering ska minska bränsleförbrukningen, enligt Caterpillar kan motorn nästan alltid arbeta med lägre varvtal och ändå leverera god prestanda. Vid behov ska motorn automatiskt justeras upp till högre varvtal.

AP400- och AP455-utläggarna har fått en Cat C3.6-motor, medan AP500 och AP555 använder Cat C4.4-motorn, samtliga ska uppfylla emisisonskraven enligt steg V.

Caterpillar lyfter också fram att det avgasrör som används på andra Catläggare har integrerats i huvdesignen, vilket ska ha förbättrat sikten för föraren som nu ska kunna se både tråget och maskinens sidor.

Caterpillar noterar också att modellerna AP455 och AP555 har en undervagn designad för både hastighet, dragkraft och hållbarhet. Företaget lyfter också fram fyrboggisystemet med självspännande ackumulator och mittledarblock, som ska hjälpa till att förhindra glidning och minska slitaget.

Stålvarianterna av AP455 och AP555 ska ha fått många av de funktioner som används i Mobil-trac-versionerna med något lägre körhastigheter. Designen beskrivs som stabil med ett auto-spänningssystem som ska leverera god prestanda och minimalt slitage.

AP400 ska kunna utrustas med ett framhjulsassistentalternativ, medan AP500 kan få framhjulsassistent eller fyrhjulsdrivningsalternativ för ökad prestanda på mjuka basmaterial eller vid tung last.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078