23948sdkhjf

Tung uppdatering av minsta maskinen

Fjärrkontroll, färre smörjpunkter, mer tyngd och smidigare etablering utlovas i en ny version av Keestracks minsta sorteringsverk.

Belgiska maskintillverkaren Keestrack har tagit fram en helt ny version av sorteringsverket K3.

Nya K3 ska påminna designmässigt om slagkrossarna R3e, R5e och I4e och kommer att finnas i tre olika versioner: K3E med en inbyggd dieselgenerator, K3 med klassisk dieselhydraulisk drivning (som ska klara kraven enligt steg V utan Adblue), samt K3e Zero som ska kunna köras på nätström eller tillsammans med en annan strömkälla.

– Fredheim Maskin har i dag bara beställt hem K3h och K3e Zero, den sista tror vi är framtiden maskin, förklarar Erik Olausson, säljare på Fredheim Maskins anläggning i Grums utanför Karlstad.

Samtliga versioner ska kunna ta sig an lite av varje – till exempel matjord, anläggningsjord, schaktmassor, sand, grus och bergmaterial, lovar Fredheim Maskin.

Företaget noterar också att nya K3e Zero har blivit tyngre.

– Maskinen är kraftigare byggd för att hålla ännu bättre och längre och har i samband med det ökat ungefär två ton i vikt, säger Erik Olausson.

Han förklarar att transportmåtten fortfarande är kompakta och att maskinen kan flyttas utan problem.

– Etablering och avetablering är faktiskt både snabbare och smidigare i stället på den nya versionen.

Antalet smörjpunkter har minskats ned från 22 till sex.

– Att minska antalet smörjpunkter från 22 till sex stycken gör att man kan lägga mer tid på att arbeta vilket jag tror alla föredrar om de får välja, säger Erik Olausson.

Enligt Fredheim Maskin är minskningen möjlig tack vare oljefyllda vändtrummor och dammtätade lager, samt att alla drivmotorerna, som vid produktion drivs helt och hållet med elektricitet, också är oljefyllda.

Fredheim Maskin uppger att Zero-maskinerna inte bara spar bränsle, serviceunderhållet ska också kunna minskas.

– En elmotor har en högre verkningsgrad och kräver en bråkdel av underhållet jämfört med en dieselhydraulisk lösning. Även om man kör via ett motoraggregat så mår motorn mycket bättre när den kommer bort från damm och vibrationer, säger Erik Olausson.

Han lyfter också fram att det numera är standard med fjärrkontroll

– Den nya fjärrkontrollen har en ordentlig display, och ännu viktigare är naturligtvis att maskinföraren kan sköta nästan alla uppgifterna från hytten med hjälp av den. Detta drar ner antalet tillfällen man behöver hoppa in och ut ur maskinen vilket är både slitsamt och en skaderisk och det höjer också produktiviteten så klart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078