23948sdkhjf

Framgångsreceptet för Sortera Recycling: 98 procent återvinningsgrad

Sortera Recycling har korats till Årets Avfallsbehandlare 2022 efter att ha uppnått en återvinningsgrad på över 98 procent. Ytterligare en anmärkningsvärd detalj är att hela företagsgruppens fordons- och maskinpark, bestående av cirka 120 enheter, är av märket Volvo.

Sortera Group, med affärsområdena återvinning, material och industri, omsätter cirka tre miljarder kronor och har omkring 700 anställda. Sedan starten 2006 har företaget expanderat kraftigt och har nu anläggningar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro.

På den största anläggningen, belägen i Jordbro utanför Stockholm, sorteras 40 ton byggrelaterat avfall i timmen. Processen innefattar grovsortering utomhus, finsortering i produktionslinan och manuell sortering av bland annat sten, mässing och koppar.

Läs också: De levererar maskiner till banbrytande eldrivet byggprojekt

Peter "Peppe" Bergström, som varit med sedan företagets tidiga dagar, berättar att beslutet att enbart använda Volvo inom verksamheten fattades 2012.

– Dels handlar det om trygghet och kvalitet, dels att vi som kund får en större förståelse från återförsäljarna.

Under 2022 har Sortera köpt tre hjulgrävmaskiner, en materialhanterare och en hjullastare från Volvo. Samtliga maskiner har fullserviceavtal med Swecon. Lars Jönsson, anläggningsansvarig för enheterna i Jordbro och Rosersberg, förklarar att de har ett rullande serviceschema som kan justeras vid behov.

– Om vi har hög beläggning dagtid, kan vi även få kvällsservice mot en extra kostnad. Det funkar mycket bra.

Inför framtiden planerar Sortera att utveckla verksamheten genom att bland annat återvinna plast och använda mindre och eldrivna maskiner i sorteringen. Peter Bergström ser fram emot att testa en eldriven tio tons grävmaskin.

– Vi väntar på en sådan, den skulle passa oss bra. Men vi ska testa en liten tvåtonnare med sorteringsgrip i elektroniksorteringen. I grovsorteringen går vi mot mer finsortering, så där ska vi testa Volvos 14-tonnare.

Lars Jönsson är också intresserad av Volvos kommande eldrivna L120H, men understryker att det är något de måste räkna på.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11