23948sdkhjf

Göran, 81, skapar framgång med teleskoplastare

Göran Forsberg, 81, har varit i entreprenadbranschen i 60 år och visar inga tecken på att sakta ner. 

Göran Forsberg Åkeri AB, baserat i Luleå, sysselsätter fem personer och har haft en lång historia inom entreprenadbranschen. Göran, som är näst äldst av fyra bröder, började köra sin fars lastbil efter att ha avslutat sin militärtjänstgöring 1963. 

– Då kostade dieseln 18 öre litern, minns Göran Forsberg.

När Göran Forsberg var 70 år investerade han i sin första runtomsvängande teleskoplastare. Nu har han nyss fyllt 81 år och kört i stort sett dagligen någon av företagets maskiner.

Han har alltid varit intresserad av bilar och maskiner och tycker att det är viktigt att hänga med i den tekniska utvecklingen. Göran kom först i kontakt med en teleskoplastare 1986 och bestämde sig snabbt för att investera i en egen. Sedan dess har teleskoplastare varit en central del av företagets verksamhet. 

– Vi har köpt nio maskiner av AB Hüllert Maskin totalt och som mest har vi haft fyra Merlo samtidigt. Den första jag köpte var en rak 17-meters och 2012 köpte jag den första runtomsvängande. Det var en stor innovation.

Idag är sonen Jörgen Forsberg aktiv inom företaget och kör företagets senaste investering, en Merlo Roto 70.24 S Plus. Jörgen berättar att den största skillnaden mellan den nya maskinen och tidigare modeller är komforten.

– Komforten är mycket mer behaglig - både att arbeta i men också vid landsvägstransport. Vi förflyttar oss mycket för egen maskin, så det är en mycket viktig egenskap för oss.

Förutom den nya Roto 70.24 S Plus har företaget även en Roto 60.24 MCSS från 2017 och en mindre Roto 40.18 från 2020.

– Vårt uppdrag handlar om att se kundens behov och lösa det. Ända från början har Göran Forsbergs åkeri legat i teknisk framkant och varit intresserad av att jobba med nya tekniker och redskap, säger Jörgen.

Exempelvis kan det nämnas att Forsbergs inte bara var pionjärer inom teleskoplastare, utan också bland de första i Sverige att använda multiskopor. Under årens lopp har de även konstruerat och anpassat egna verktyg för att möta sina specifika behov

Jörgen, som ursprungligen började som lastbilschaufför i företaget, ser rekrytering av nya förare som den största utmaningen för framtiden.

– Det är jättesvårt. Jag hoppas kunna hålla företaget i ungefär samma storlek som idag, men allt hänger på om jag får tag i förare, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078