23948sdkhjf

Alternativ beläggning -- säsongen är igång

Svevia ska lägga ut fyra miljoner kvadratmeter tankbeläggning i sommar, ett kontrakt värt cirka 130 miljoner kronor. Metoden har kritiserats men Svevia försvarar tekniken.

Trafikverket har gett Svevia i uppdrag att lägga ut tankbeläggning på totalt 80 mil väg i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Dalarnas, Jönköpings och Gotlands län.

Enligt Svevia kan arbetet utföras på olika sätt. Den huvudsakliga principen är dock att blanda bindemedel och stenmaterial på plats på vägen.

Två arbetslag, med sju personer i varje lag, kommer att resa landet runt under säsongen; arbetet startade i april och kommer att pågå till dess att kylan kommer någon gång i höst.

– En stor fördel med tankbeläggning är att den ur ett energiperspektiv är betydligt mer effektiv än traditionell asfalt där både bindemedel och sten måste hettas upp. Det blir också mindre miljöbelastande transporter eftersom det finns betydligt fler grustäkter än asfaltverk i Sverige säger John Larsson, Svevia.

Svevia uppger att tankbeläggning är en beläggningstyp som lämpar sig på vägar som belastas av upp till 3 000 fordon per dygn, vilket motsvarar ungefär 85 procent av hela Sveriges vägnät.

Beläggningen ska kunna användas för att justera ojämnheter, för att lägga en ny slityta på vägen eller för att lägga på en helt ny beläggning på en grusväg.

Svevia noterar att metoden ibland får kritik, det kan till exempel handla om att det ligger löst grus på vägbanan eller för att vägen vid höga temperaturer ibland kan blöda kladdigt bindemedel.

John Larsson anser dock att kritiken är oförtjänt.

– En vecka efter vi lagt på en ny tankbeläggningsyta kommer vi och sopar bort löst grus. Så med en veckas tålamod får trafikanterna en ny hållbar yta som lagts på snabbare, billigare och mer miljöanpassat än vanlig asfalt.

– Att vägbanan blöder händer väldigt sällan med tanke på hur otroligt många mil som läggs i Sverige varje år. Trafikanter som följer de hastighetsanpassningar som vi gör i samband med utläggningen kommer inte att uppleva några problem. Ett extra stort tack till de som visar uppmärksamhet och hänsyn när de passerar oss som arbetar på vägen, säger John Larsson.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079