23948sdkhjf

NCC tänker till i hamnen

NCC väljer nya metoder när utbyggnaden av hamnen i Norrtälje fortsätter. Tanken är att minska både kostnaderna och miljöavtrycket.

Norrtälje har stora planer för sitt hamnområde. Tanken är att uppföra blandad bebyggelse med över 1800 bostäder, handel, kultur och annan service.

Utbyggnaden av hamnen, som inleddes 2016, ska vara klar vid årsskiftet 2030/2031.

Mycket är alltså redan byggt, NCC har till exempel byggt vatten- och avloppsnät, gator, cykelstråk, strandpromenad och parker, en ny hamnpir har också anlagts och den tidigare industrihamnen har sanerats.

Kommunen och NCC ska nu gemensamt fortsätta på den inslagna banan. Ett nytt kontrakt värt 120 miljoner kronor har tecknats och det som nu väntar är bland annat att bygga en dagvattendamm, en grundkonstruktion för ett framtida hamnbad och träpålningsförstärkning för den kommande parken Midsommarplatsen.

NCC har tidigare använt sig av träpålning i projekt i Göta kanal, en metod man nu tar med sig till Norrtälje.

Tanken är man genom att använda träpålning, istället för traditionella kalkcementpelare ska kunna sänka kostnaderna både för kommunen och klimatavtrycket.

– Vi har ett mycket bra och konstruktivt samarbete med Norrtälje kommun vilket också färgar projekten och leder till nya lösningar för att leverera på kommunens höga miljö- och klimatkrav. Genom att vi arbetar i samverkan tar vi med oss lärdomarna från en etapp till nästa och kan förbättra och effektivisera vårt arbetssätt, säger Fredrik von Walden projektchef, NCC Infrastructure.

Byggstart skedde redan i april och NCC räknar med att vara klara i september 2025.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078