23948sdkhjf

Cementa utforskar hållbara lösningar

Cementas anläggning i Skövde har nyligen genomfört Swecons Eco Operator-utbildning med syfte att öka effektiviteten i verksamheten. Arbetsledare Marie Apelgren ser fram emot att kvantifiera de potentiella fördelarna.

Eco Operator-utbildningen är en kurs designad av Swecon för att optimera arbetsflöden och främja hållbar produktion. Arbetsledaren Marie Apelgren rapporterar att hon har märkt vissa förändringar sedan utbildningen, men betonar att mer tid krävs för att kunna fastställa de kvantitativa fördelarna.

Anläggningen, som är hem för ett antal Volvomaskiner, deltog i Eco Operator-utbildningen i december. Apelgren förklarar att den planerade produktionsstoppet över jul- och nyårshelgen har fördröjt möjligheten att fullt ut utvärdera effekterna av utbildningen på bränsleförbrukningen.

Eco Operator-utbildningen erbjuder förslag på justeringar för att förbättra effektiviteten och hållbarheten i produktionen, vilket kan innefatta minskning av bränsleförbrukning och slitage på fordon. Apelgren noterar att några av dessa förslag redan har implementerats, inklusive minskning av överlast på dumprarna och införande av hastighetsbegränsningar.

Apelgren tillägger att förändringar som att undvika snäva svängradier och att planera för nya transportvägar med mindre lutning och svängar kan ha potential att bidra till en mer effektiv drift.

– Vi har inga exakta siffror ännu. Det märks en skillnad i hur maskinerna körs - mjukare och mindre ryckigt - men det återstår att se hur detta påverkar bränsleförbrukningen.

Framöver kommer Apelgren och hennes team att fortsätta övervaka effekterna av dessa förändringar för att kvantifiera de potentiella fördelarna med utbildningen.

Fakta Eco Operator

  • Utbildningen består av en teoretisk del samt en praktisk del hos kunden. Efter utbildningen erbjuder Swecon även en uppföljning om det önskas.
  • Utbildningen är uppdelad efter segment: anläggning, produktion och industri.
  • Mycket handlar om relativt enkla förändringar i vardagsarbetet som att minska tomgångskörningen, köra på lägre varvtal samt planera arbetet och arbetsplatsens utformning.
  • Genom smartare körning kan bränslekostnaderna minska med 15-20 procent utan att produktiviteten minskar. Det spar pengar och är skonsamt mot miljön. Det betyder också mindre slitage på maskinerna och en bättre arbetsmiljö.

www.mynewsdesk.com/se/swecon

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095