23948sdkhjf

Caravan Club har säkrare snöröjning i sikte

Den beprövade förmågan hos dubbdäck att förhindra snöröjningsolyckor hos Caravan Club i Tandådalen har resulterat i en potentiell standard.

På Caravan Club i Tandådalen ställer snöfall och tät parkering av husvagnar och husbilar snöröjarna inför en utmaning. Mellan husvagnarna och husbilarna är det bara tre meters avstånd, medan skopan på Volvo L70H mäter 2,75 meter.

Det är en balansakt att röja snö i dessa förhållanden, där ett misstag kan leda till kostsamma försäkringsärenden.

– Det är lätt att man glider med maskinen och skadar en plastdetalj på en husvagn eller ett förtält. Men sedan vi fick dubb på L70H har det inte varit ett enda tillbud, säger Keijo Timonen, platschef på campingen.

Keijo Timonen har ansvar för 770 parkeringsplatser och sex kilometer väg inom ett område på tolv hektar. Med 720 platser upptagna av gäster som stannar hela vintern, ställer det enorma krav på snöröjningsinsatserna.

Av den anledningen övervägde Keijo att införa dubbade däck på hjullastarna, en idé som han funderat över under flera år. Swecon hade också intresse av att sälja dubb från tillverkaren BestGrip, men det hade ännu inte realiserats.

Men med BestGrips nya produkt uppkom ett nytt intresse. Patrik Taléus, inköpschef på Swecon, kommenterar.

– Vi tror att många av våra kunder behöver dubba däcken på sina maskiner när det är riktigt halt. Men vi ville först testa produkten och då var Caravan Club helt perfekt som kundpilot.

Enligt Patrik Taléus håller dubbarna bra i 4-5 säsonger vid normal användning. De kräver omkring 14 millimeter mönsterdjup och bidrar till minskat däckslitage och mindre bränsleförbrukning eftersom de minskar spinn.

Keijo Timonen testade först 600 dubb av BestGrip 1911-3 på sin L70H men tyckte inte att det gjorde någon skillnad. Efter att ha dubbade tätare och fått 300 fler dubb kunde han se en markant skillnad i greppet på isig terräng.

För Timonen var experimentet en framgång och han planerar att även använda dubb på den andra hjullastaren, L60H, nästa vinter. Det är också goda nyheter för Patrik Taléus på Swecon, som ser en ljus framtid för BestGrip-dubb i sortimentet för nästa säsong.

– Vi har testat produkten i den tuffaste tänkbara miljön. Allt talar för att vi kommer att ha BestGrip i vårt sortiment redan till nästa säsong.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078