23948sdkhjf

Nytt Entreprenadmaskinavtal ger löneökning på 7,4 procent

Maskinentreprenörerna (ME) och fackförbundet Byggnads har nyligen undertecknat ett nytt Entreprenadmaskinavtal. Det tvååriga avtalet, som löper från 1 juni 2023 till 31 maj 2025, omfattar cirka 4 000 anställda och innebär bland annat löneökningar på totalt 7,4 procent.

Sent under onsdagen undertecknade Maskinentreprenörerna (ME) och Byggnads det nya Entreprenadmaskinavtalet, efter att ha kommit till en överenskommelse i de långdragna förhandlingarna.

Claes Arenander, förhandlingschef och vice vd på ME, understryker vikten av förhandlingar för att anpassa kollektivavtalen till verkligheten.

– Utmaningen denna gång har varit att hitta en balans mellan våra medlemmars behov av flexibilitet för bibehållen konkurrenskraft och Byggnads önskan om kontroll för att slå vakt om sina medlemmar på arbetsplatserna. Den svenska modellens styrka är att parterna, trots inledningsvis olika utgångspunkter, till sist alltid kommer överens.

Det nya avtalet ger företag inom branschen större flexibilitet när det gäller arbetstidsförläggning och möjlighet att implementera differentierade lönenivåer, vilket Claes Arenander beskriver som en stor framgång.

– Med denna överenskommelse har i princip alla företag på detta avtalsområde rätt att tillämpa individuellt differentierad lönesättning för sin personal. Det är bra för en del av branschen som präglats av laglön.

Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads, uttrycker också sin tillfredsställelse med det nya avtalet, vilket han anser visar styrkan hos den svenska arbetsmarknadsmodellen.

– Vi har visat att byggnadsarbetarna alltid kommer vara en kraft att räkna med, säger Johan Lindholm.

Avtalet innebär även steg mot en förbättrad arbetsmiljö och säkrar reseersättning för de anställda. Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare för Byggnads, betonar dessa förbättringar, samt att avtalet gör det enklare att kombinera jobb och familjeliv, samtidigt som det innebär mer pengar i plånboken för medlemmarna.

När avtalet nu är på plats kan båda parter se fram emot att verkställa de ändringar som ska bidra till att förbättra arbetsförhållanden för alla inom entreprenadbranschen.

Avtalet mellan ME och Byggnads innehåller bland annat

  • Löneökningar enligt märket på 7,4 procent från 1 juni 2023 till 31maj 2025. Det innebär en löneökning på totalt 2 528 kr i månaden över två år.
  • Nytt system för att ytterligare utveckla lönerna i kran- och maskinföraryrket.
  • Säkrad reseersättning på 25 kronor milen, även för alla som åker till arbetsplatsen via företagens lokaler.
  • Höjd pensionsavsättning.
  • Krav på att installera klimatanläggning i alla hytter senast juni 2024.
  • Bättre regler för avlösning som gör det enklare att kombinera jobb och familjeliv.
  • Svensk byggkontroll – en helt ny partsgemensam kontrollfunktion som effektivt och snabbt granskar företag och underentreprenörer.

www.byggnads.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079