23948sdkhjf

Svevia tar över ansvaret för vägunderhållet i Gävle

I ett nyligen meddelat beslut från Trafikverket, tar Svevia över underhållet av de statliga vägarna i Gävle, Sandviken och Hofors kommuner.

Svevia kommer från och med den 1 september att stå för vägunderhållet av statliga vägar i Gävle, Sandviken och Hofors. Företaget kommer att hantera detta ansvar under ett kontrakt som sträcker sig över en period på fyra år, med möjlighet till förlängning i ytterligare två år.

Det viktiga uppdraget, som innebär kontinuerligt underhåll året runt och dygnet runt, kommer framförallt att koncentreras på halkbekämpning och snöröjning under vinterperioden.

Robin Svensson från Svevia kommenterade det nya uppdraget.

– I uppdraget ingår ständig beredskap för att göra vägarna säkra och framkomliga. Det är ett samhällsuppdrag – vi ser till att människor, varor och transporter kommer fram. Vi utför löpande olika åtgärder för att säkra trafiksäkerheten, ombesörjer att skyltar sitter på plats, att vattnet kan passerar genom vägtrummor och röjer diken. Men det kan också vara akuta åtgärder som att ta bort nedblåsta träd eller andra hinder som ligger på vägen.

Driftområdet Gävle innebär ansvar för de stora trafiklederna E4 och E16, vilket ställer höga krav på beredskap. Hela uppdraget omfattar närmare 970 kilometer av vägar. Svevia har också vägunderhållsansvar i grannområdena Bollnäs, Rättvik och Edsbyn, vilket enligt Robin Svensson är en fördel.

– Självklart är det en fördel som gör att vi kan stötta varandra med resurser som kompetens och utrustning. I kontraktet ingår ständig beredskap. Med hjälp av olika typer av mätdata, modern teknik och meteorologiska tjänster bevakar vi väder, nederbörd och väglag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078