23948sdkhjf

Rototilt vinner dubbelt

Rototilts egna joystickar prisas för sin design, företaget har kammat hem inte mindre än två internationella utmärkelser för produkten.

I fjol lanserade Rototilt konceptet Rototilt Control, ett brett upplägg som bland annat innehöll en ny generation tiltrotatorer ett nytt styrsystem, applösningar, ny display och, för allra första gången, helt egna joystickar.

Nu berättar Rototilt i ett pressmeddelande att man fått dubbla designpriser för dessa joystickar: både Red Dot Award och iF Design Award 2023.

– Vi är otroligt stolta och tacksamma över att tilldelas de här utmärkelserna, berättar produktchef Caroline Jonsson.

– Användardesign stod i första rummet för oss när vi började projektet att ta fram egna joysticks, så dessa utmärkelser är ytterligare ett bevis på att vi är på rätt spår.

Enligt Rototilt var tanken var att designa ett handtag med bästa ergonomi, oavsett handstorlek eller kön.

Företaget har därför vinnlagt sig om att välja rätt material och utformning, och testat joystickarna i fält med både manliga och kvinnliga maskinförare.

– Det har varit en genomtänkt designprocess där syftet har varit att skapa en väl fungerande produkt som förbättrar arbetsmiljön för användaren, berättar Caroline Jonsson.

– I samarbete med produktdesigners tog vi bland annat hjälp av 3D-printing och modellering. Allt från placering av knappar till ytkvalitet och materialval synades in i minsta detalj.

Rototilt radade upp nyheter på Bauma

Enligt Rototilt ska tekniken bakom joystickarna premiera både säkerhet och skalbarhet.

– Vi har implementerat möjligheter till anpassningar vad gäller placering och funktion på knappar och rullar för att styra tiltrotator och maskin, berättar ingenjören Mikael Häggström.

Både hård- och mjukvarudesignen ska uppfylla säkerhetsstandarden ISO 13849 och joystickarna ska vara förberedda för framtida redskap och användningsområden.

– Redskap och användningsområden utvecklas ständigt och vi vill att RC Joysticks ska vara tekniskt förberedda på framtida applikationer.

Red dot är en internationell designtävling där en jury bestående av 43 experter från 20 länder delar ut en mängd priser i flera kategorier och klasser, till exempel möbler, maskiner, bilar och verktyg.

Enligt Red Dot kommer man att presentera vinnarna och dela ut priserna på en ceremoni den 19 juni.

IF Design Award är också en internationell designtävling. Tävlingen har genomförts närmare 70 gånger och 2023 lämnades nästan 11 000 bidrag från 56 länder in för bedömning.

75 vinnare i totalt nio kategorier fick ta emot sina priser på en gala i Berlin den 15 maj.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.133