23948sdkhjf

Neste: Biodrivmedel kan vara lösningen på utsläppsutmaningar

Användningen av biodrivmedel kan vara ett av de mest effektiva stegen för byggbranschen att snabbare nå Sveriges klimatmål. Det uppger finländska petroleumbolaget Neste i ett pressmeddelande.

Byggbranschen står inför krav på att halvera sina klimatutsläpp till 2030, och uppnå nettonollutsläpp år 2045. 

Naturvårdsverket, Energimyndigheten, Jordbruksverket och Trafikverket har indikerat att byggbranschens utsläpp av växthusgaser behöver minska i snabbare takt för att hållbarhetsmålen ska kunna uppnås.

Läs också: ME vill ha mer svenskt biodrivmedel

Enligt en färsk studie genomförd av Novus på uppdrag av Neste, är byggbranschen beredd att anpassa sig till dessa förändringar, men möter utmaningar i form av otydliga riktlinjer och brist på konkreta krav i offentliga upphandlingar.

– Det finns en stor vilja att ställa om och minska utsläppen, men osäkerhet och otydlighet försvårar omställningen, säger en deltagare i fokusgruppen. 

Branschföreträdare från Novus studie på uppdrag av Neste efterlyser politiska styrmedel, tydligare hållbarhetskrav vid offentliga upphandlingar och långsiktiga förutsättningar för att främja investeringar i hållbara alternativ. 

– Att inte veta morgondagens förutsättningar skapar en oro gällande drivmedelsfrågan, säger en deltagare i studien.

Neste uppger i ett pressmeddelande att biodrivmedel som Neste MY Förnybar Diesel (HVO100), är kemiskt lik fossil diesel och kompatibel med befintliga dieselmotorer. Om användningen av detta drivmedel ökar uppger Neste att det kan leda till en minskning av 700 000 ton koldioxid per år inom byggsektorn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187