23948sdkhjf

Byggföretagen ser utvecklingspotential i företagsklimatet

I en undersökning framkom det att byggbranschens företagare ger kommunernas företagsklimat ett genomsnittsbetyg på 3,3 av 6. Nu uppmanar Byggföretagen kommunerna till förbättring.

Enligt Svenskt Näringslivs företagsklimatundersökning för 2023, har byggbranschen gett kommunerna låga betyg jämfört med andra branscher. Byggföretagen vill se mer respons från kommunerna.

– Byggbranschen bidrar varje år med nästan 40 miljarder kronor i skatteintäkter till vård, skola och omsorg. Vi är en bransch vars åsikter kommunerna behöver lyssna på och ta till sig av, så att vi blir bättre för varandra, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Byggföretagen identifierar behovet av att göra det lättare att delta i upphandlingar, korta ner handläggningstider samt öka tillgången till byggbar mark.

Kommunernas ansvar för processer som offentlig upphandling, sammanflätas ofta med byggsektorns expertis om marknaden och byggteknik. Denna oklarhet kring respektive roll kan enligt Catharina Elmsäter-Svärd ofta resultera i förseningar och ökade kostnader i projekt.

I undersökningen framkom även att företagarnas tilltro till kommunens kompetensförsörjning kan förbättras. Faktum är att 43 procent av företagarna anser att kompetensförsörjningen fungerar dåligt eller inte alls.

– För att kunna hålla jämna steg med branschens behov behöver vi mer personal. Det är långsiktigt brist på yrkesarbetare, tjänstemän och chefer. Detta är ett faktum som behöver beaktas när utbildningsplatser planeras, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Undersökningen, som gav insikt i Byggföretagens perspektiv, inkluderade svar från mer än 6 600 byggföretag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079