23948sdkhjf

Nytt maskinföraravtal klart

Nästan 15 000 anställda berörs i det nya avtal som slutits mellan ME och Seko. I avtalet finns både löneökningar, skydd för gravida och nya regler om hur man får säga upp sig.

Ännu ett avtal är på plats sedan Maskinentreprenörerna och Seko kommit överens om ett nytt tvåårigt Maskinföraravtal.

Avtalet, som är ME:s största, berör nästan 15 000 anställda på cirka 3 200 medlemsföretag, och sträcker sig från den 1 juni 2023 till den 31 maj 2025.

I avtalet anges ett värde på 7,4 procent; 4,1 procent år ett och 3,3 procent år två.

– Det har varit långa förhandlingar, men nu har vi ett bra avtal för de närmaste två åren, säger Claes Arenander, vice vd och förhandlingschef på Maskinentreprenörerna.

Fakta löneökningarna

Ny lön från 1 juni 2023 höjning med 1 347 kronor, vilket ger lägsta lön 31 384 kronor.

Ny lön från 1 juni 2024 höjning 1 016 kronor, vilket ger lägsta lön 32 400 kronor.

Extra pensionsavsättning sker med 0,1 procent 2023 och 0,4 procent 2024, vilket från 2024 harmoniserar med övriga byggbranschen.

Källa: Seko

Seko å sin sida lyfter fram att löneökningarna är i nivå med övrig arbetsmarknad, att man fått in nya skrivningar i viktiga frågor rörande lönegranskning och att man inom branschen måste bli bättre på att ta ansvar för gravida medarbetare.

– Vi har haft totalt elva förhandlingstillfällen, och under de sista tre dagarna kom vi bland annat bland överens om ett nytt skydd om det uppstår arbetsbrist för de i branschen som begär graviditetspenning, , säger Magnus Ekeljung, avtalsansvarig ombudsman på Seko.

– Det här innebär att branschen nu tar ytterligare ansvar för sina anställda, även under graviditet vilket känns väldigt bra då vi välkomnar flera kvinnor till vår bransch.

Seko gläds åt att rätten att lönegranska avtalsanslutna företag nu finns med i avtalet.

– Det här ser vi som en stor och viktig fråga. Våra medlemmar ska få ut den löneökning de har rätt till, och i och med det nya avtalet får vi bra möjligheter att kontrollera detta, säger Magnus Ekeljung.

Seko noterar att förändringar skett när det gäller anställningsformen och ME anser att överenskommelsen ger ME:s medlemmar tydliga gemensamma regler för vad som gäller när arbetstagare själva avslutar sin anställning.

Fakta anställningsformen

Vid provanställningar gäller från 1 juni 2023 en ömsesidig varseltid om två veckor.

För nyanställningar efter 1 juni 2023 gäller en ny uppsägningstid när medarbetaren väljer att avsluta sin anställning själv. Den som varit anställd i mer än två har en egen uppsägningstid på två månader.

För anställningar kortare än två år är uppsägningstiden oförändrat en månad.

Arbetstagare som inte följer reglerna om uppsägningstid och varseltid ska betala skadestånd motsvarande 100 procent av utgående lön, för den del av uppsägningstiden som inte iakttagits.

Den som nyanställs upp till tre månader innan lönerevision, har möjlighet att få den nya lönen för den kommande revisionen direkt från tillträdesdagen, inklusive kommande löneökning.

Källa: ME och Seko

– Det nya Maskinföraravtalet ger medlemsföretagen bättre möjligheter att hitta ersättare när arbetstagare säger upp sig. Det kommer även leda till att kollektivavtalets uppsägningstider vid egen uppsägning följs i större utsträckning, säger Claes Arenander.

– Sammantaget ökar detta företagens chans att säkra produktionen och på så sätt bibehålla sin konkurrenskraft och intjäningsförmåga

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11