23948sdkhjf

Utsatta gripar ska få bättre skydd

Gripar lever ett hårt liv, nu har Rototilt tagit fram en ny generation med en ny skyddande design, en ny cylinder ska dessutom göra griparna mer kraftfulla.

Rototilt vill vara mer än sina tiltrotatorer, under de senaste åren har företaget kompletterat produktportföljen med till exempel maskinfästen och olika typer av redskap.

Företaget lanserar nu en ny generation sorterings- och multigripar för grävmaskiner i mittensegmentet, försäljningen är redan igång och de första leveransen väntas till hösten.

Griparna har fått en ny design och en ny cylinder och enligt Rototilt är de därför kraftfullare än sina föregångare.

– Gripar under en tiltrotator utsätts för stora belastningar i många vinklar, så det är viktigt att de är tillräckligt starka och hållbara. Att förbättra detta har varit vårt huvudmål med den nya generationen, säger produktchef Sven-Roger Ekström.

Han förklarar att multigriparnas omslutande design har en extra lyftpunkt, vilket ska göra det lättare att hantera föremål som stenar.

– Sorteringsgriparna har vändbart ändstål och stängs spets-mot-spets. Användare från våra fälttester har märkt en stor skillnad i gripkraft jämfört med tidigare modeller tack vare den kraftfulla cylindern.

Företaget lyfter också fram att lasthållningsventilen är integrerad i cylindern, något de menar ska bidra till att konstruktionen blir mer kompakt och ventilen mer skyddad mot yttre slitage.

Griparna har dubbla parallellstag och stor vinklad bottenplåt som ska skydda gripen, de har också fått expandertappar för snabba justeringar.

– Designen minimerar risken för skador över tid. När vi även lägger till ändlägesstopp och ändlägesdämpning blir redskapet ännu bättre skyddad från skador, säger Sven-Roger Ekström.

Han tillägger att griparna i kombination med redskapsinfästningen AFT ST ska underlätta för gripen att rotera och tilta rakt med tiltrotatorn.

– Våra redskap är alltid optimerade för användning under en tiltrotator, det här är ett perfekt exempel på det.

Rototilts nya gripar är kompatibla med standarden Open-S, de kan därför kombineras fritt med flera andra tillverkare.

– Valet av maskinfäste, tiltrotator eller redskap bör alltid vara upp till maskinägaren eller maskinföraren. Om du redan har produkter från en annan tillverkare kopplade till Open-S, kommer våra gripar att fungera bra med ditt system, säger Sven-Roger Ekström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097