23948sdkhjf

Europa nästa för Volvos större batterigrävare

Volvo CE:s eldrivna 23-tonnare, som först lanserades i Asien 2021 och Norge 2022, har nu börjat tåga ut på marknaden i även andra länder.

Volvo EC230, företagets första batterimaskin av det större slaget, ska nu finnas tillgänglig för ”utvalda kunder” i Europa, berättar Volvos svenska återförsäljare Swecon i ett pressmeddelande.

– Med lanseringen av EC230 Electric fortsätter Swecon och Volvo CE sitt fördjupade samarbete inom området elektrifiering och digitalisering. Vi kan nu möta våra kunders behov av större utsläppsfria maskiner och samtidigt fortsätta vårt gemensamma arbete att driva förändring och elektrifiering i vår bransch, säger Fredrik Askling, produktchef för elektromobilitet på Swecon.

Ett fåtal svenska kunder har redan fått tillgång till maskinen men tanken uppges vara att rulla ut på bred front 2024 i vårt land, då genom hyreslösningar till kunder som jobbar med projekt med krav på noll utsläpp.

Enligt Swecon ska EC230 Electric leverera samma prestanda som sin konventionella dieselmotsvarighet, den ska också vara enklare att manövrera men med mindre buller och vibrationer och utan lokala utsläpp.

Enligt Swecon kan maskinen bidra starkt till att minska samhällets koldioxidutsläpp, den uppges vara effektiv även om man räknar in den energi som går åt till att producera batterierna och de totala utsläppen ska därför ändå vara lägre än de en dieselmaskin ger upphov till.

Elmaskinens litiumjonbatterier ska klara åtta timmars arbete om de snabbladdas under lunchen och grävaren beskrivs som en allroundmaskin som ska kunna gräva, schakta, planera men också hantera avfall och skrot.

Volvo CE har fler eldrivna maskiner, 23-tonnsgrävaren är störst hittills, hjullastaren L120H Electric på 20 ton kom relativt nyligen och sedan tidigare finns ett gäng kompakta batterimaskiner: minigrävarna ECR25 Electric, ECR18 Electric och EC18 Electric, samt hjullastarna L25 Electric och L20 Electric.

Swecon noterar att utvecklingen av EC230 Electric och L120H Electric Conversion är ett resultat av ett unikt partnerskapstänkande som man hoppas ska möjliggöra en snabb implementering på marknaden.

Elgrävaren ska till exempel ha tagits fram i samarbete kunder för att finjustera utvecklingen av Volvos egen avancerade teknik och L120H Electric Conversion uppges vara ett resultat av ett partnerskap med ”likasinnade experter”, som till exempel CE Engineering Solutions, för att påskynda tillgängligheten på kommersialiserade eldriftslösningar i alla segment och applikationer.

Enligt Volvo behövs båda tillvägagångssätten parallellt för att nå företagets mål om netto noll utsläpp av växthusgaser till år 2040, och för att kunna klara ”avsevärda minskningar” redan 2030, som en del av Science Based Targets-initiativet.

– Att ingå partnerskap med våra kunder är en viktig del av vår innovationsresa och det är genom ett nära samarbete med dem som vi kan få värdefull feedback, så att vi kontinuerligt kan förbättra vårt utbud och ta fram hållbara lösningar, säger Thomas Bitter, teknikchef på Volvo CE, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094