23948sdkhjf

NTF ryter till om dålig snöröjning

Organisationen anser att ansvaret behöver tydliggöras och att entreprenörerna behöver kontrolleras regelbundet om olyckorna ska kunna minskas.

Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF har tittat närmare på hur snöröjningen och halkbekämpningen av gångstråk fungerar i 20 svenska kommuner och de är inte nöjda med resultatet.

Åtta platser per kommun valdes ut och tre stickprov per plats gjordes, där kvaliteten på snöröjning och halkbekämpning bedömdes; totalt 480 observationer gjordes under perioden november 2022 - mars 2023.

Enligt NTF visade undersökningen att snöröjningen bedömdes vara otillräcklig vid 49 procent av observationerna och när det gäller halkbekämpningen fick 31 procent underkänt.

Enligt NTF delade kommunen på flera platser ansvaret för snöröjning och halkbekämpning med fastighetsägare och man lyfter behovet av samordning.

– Om olyckorna ska minska måste det bli en förbättring. Ansvaret behöver tydliggöras och man bör regelbundet kontrollera att de entreprenörer som får uppdraget att snöröja och halkbekämpa utför detta tillräckligt väl, säger Agneta Berlin, nationell projektledare NTF, i ett pressmeddelande

NTF, som beskriver sig som en oberoende och idéburen organisation som arbetar för allas rätt till en säker och hållbar trafik, uppger att över 13 000 gående skadas årligen i trafiken och att den vanligaste olyckstypen är halkolyckor vintertid.

– De pengar som samhället sparar genom färre olyckor skulle kunna satsas på bättre underhåll av gång- och cykelbanor. Då skulle troligen fler välja ett hållbart resande även vintertid, säger Agneta Berlin.

NTF:s undersökning gjordes i följande kommuner: Askersund, Fagersta, Halmstad, Hässleholm, Karlshamn, Kil, Kiruna, Laholm, Lindesberg, Mora, Motala, Nordmaling, Nybro, Södertälje, Töreboda, Vänersborg, Ånge, Heby, Krokom och Sveg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093