23948sdkhjf

”Vi ser det som en varningssignal”

Nedgången är bruten, nu ökar stölderna från byggarbetsplatser igen förklarar Byggföretagen som har gjort en lista på önskvärda åtgärder.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen berättar i ett pressmeddelande att stölderna från byggarbetsplatser, som tidigare gått ned, nu ökar igen.

Organisationen hänvisar till ny statistik från Brottsförebyggande Rådet, Brå, som uppges visa att det under 2022 anmäldes 4 707 inbrottsstölder från byggarbetsplatser.

– Det är en ökning med nästan 200 stölder jämfört med 2021. Nu gäller det för både rättsstaten och branschen att hålla emot, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

Stölderna av bland annat bygg- och arbetsmaskiner ökade under slutet av 2010-talet, toppen nåddes 2020 med 5 835 anmälda stölder 2020.

Året därpå minskade antalet till 4 514 stölder men nu stiger alltså siffran igen.

– Vi ser det som en varningssignal. Nivåerna är klart lägre än före pandemin, men problemet med stöldligor kvarstår, säger Tanja Rasmusson.

Enligt Byggföretagen handlar det om stöldgods värda miljardbelopp, man konstaterar också att allt fler bygg- och anläggningsföretag uppger att man tvingas kalkylera med stölder i samband med anbud.

– Vad gör det återkommande brottsligheten med tilliten till samhälle och rättsväsende? Kostnaderna för våra medlemsföretag är både ekonomiska och demokratiska, säger Tanja Rasmusson.

Tullen har sedan den 1 juli 2021 rätt att stoppa misstänkt utgående stöldgods. Byggföretagen vill nu se ännu fler åtgärder, till exempel anser man att polisen behöver fler resurser för att uthålligt kunna verka mot stöldligor.

Man vill också se en förbättrad samordning genom Europol för att varaktigt slå undan benen för ligorna, och en mer strategisk bevakning av hamnar och andra utförselvägar för stöldgodset.

Byggföretagen anser också att åklagare och domstolar behöver bli ännu bättre på att bedöma om enskilda stölder är del av organiserad brottslighet¨, och att en särskild åklagare bör tillsättas för att bygga upp kompetens om stöldligornas tillvägagångssätt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08