23948sdkhjf

IKEA accelererar utbyggnaden av laddinfrastrukturen - 700 nya laddpunkter planeras

IKEA går i bräschen för en grönare framtid med en omfattande utvidgning av sina elbils-laddningsstationer i Sverige. Nya laddpunkter har nyligen invigts i Göteborg, med Kalmar och Örebro som följer tätt efter.

I ett initiativ att främja hållbar transport ökar IKEA, i samarbete med laddoperatören Recharge, antalet laddpunkter för elfordon vid sina svenska varuhus betydligt. Genom detta åtagande blir det möjligt för elbilister att ladda sina fordon från Ystad till Haparanda.

Nyligen invigdes 42 nya laddstationer vid IKEA Bäckebol i Göteborg, varav 16 är supersnabbladdare. Denna satsning har resulterat i en ökning på cirka 22 procent av antalet supersnabbladdare i Göteborg, vilket ger staden totalt 77 stycken.

– Det känns fantastiskt att vi är igång i Bäckebol och att vi inom kort öppnar i fler städer. Med den här satsningen blir det lättare att besöka IKEA om man har en elbil. Dessutom är det här en förutsättning för att vi själva ska kunna ställa om till eldrivna hemleveranser, säger Johan Mårtensson, Fulfilment Sourcing Manager på IKEA Sverige.

Läs också: Laddat i Norrland: Första stationen för tunga transporter

Nybyggda laddstationer i Kalmar och Örebro kommer att vara färdiga kring midsommar. I både Kalmar och Örebro kommer IKEA att installera 16 supersnabbladdare vardera. Dessa nya laddare kommer att bidra till en betydande ökning av antalet laddare i städerna. I Kalmar innebär detta en ökning på 160 procent, med totalt 26 snabbladdare, och i Örebro leder det till en 40 procentig ökning, med totalt 56 snabbladdare.

Denna satsning är i linje med IKEAs övergripande hållbarhetsmål att sänka klimatavtrycket från hemleveranser och minska medarbetarens och kundernas relativa utsläpp från resor till IKEA-varuhus med 50 procent senast 2030.

Varje laddstation utrustas med supersnabbladdare som har en kapacitet på över 200 kW. Dessa supersnabbladdare kan ladda en bil på mellan 15 till 45 minuter, vilket gör dem till ett effektivt och tidsbesparande alternativ för både kunder och IKEA:s egna eldrivna leveransfordon. IKEA tillhandahåller marken för dessa stationer medan Recharge ansvarar för installation, underhåll och drift av laddarna.

Håkon Vist, vd på Recharge, kommenterar samarbetet.

– Det arbete som IKEA och vi på Recharge nu gör kommer att innebära en rejäl uppgradering av den svenska laddinfrastrukturen. Dessa laddstationer kommer att bli några av de största i Sverige och vi på Recharge är stolta över att vara en del av detta arbete.

Förberedelserna för de nya laddstationerna pågår för fullt vid alla IKEA-varuhus, och både IKEA och Recharge siktar på att fortsätta med installationen vid fler varuhus under året. Varje varuhus kommer att ha 8 till 16 supersnabbladdare och 16 normalladdare, varav sex kommer att vara tillgängliga för kunder och tio för medarbetare.

Fakta om satsningen

  • IKEA ska installera 700 laddpunkter i Sverige, varav 280 supersnabbladdare och 420 normalladdare. Dessa kommer att fördelas på över 30 IKEA-fastigheter runt om i landet, inkluderat de 20 varuhusen. Vid varje varuhus innebär det minst 24 laddpunkter för elfordon varav minst 8 supersnabbladdare.
  • Supersnabbladdarna har en kapacitet på mellan 200 och 300 kW och använder lastbalanserande teknik för att uppnå bästa och snabbaste resultat.
  • Laddstationerna ägs och sköts av Recharge. Laddkostnaden betalas av användaren vid alla laddpunkter, vilket gäller för både kunder och medarbetare.
  • Arbetet med att installera laddpunkterna påbörjades under våren 2023 och majoriteten planeras vara i drift under 2024.
  • Elen till laddpunkterna ska komma från 100 procent förnybara källor, något som säkerställs via certifikat.

www.via.tt.se/pressrum/ikea

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095