23948sdkhjf

Efterlängtat besked: Ny viktgräns för B-körkort på gång

Nu ska viktgränsen för B-körkort utredas, ett efterlängtat besked. 

Transportstyrelsen ska utreda om viktgränsen för B-körkort är möjlig att höja från 3,5 ton till 4,25 ton, det skriver Transportföretagen. Regeringen har givit Transportstyrelsen i uppdrag att utforma en försöksverksamhet på B-körkort som ska redovisas senast den 8 mars 2024. 

Det finns runt 600 000 lätta lastbilar på svenska vägar. Beskedet från regeringen var efterlängtat från branschen och är viktigt för den gröna omställningen till elfordon. 

Batterier väger mycket och tar en större del av lastkapaciteten än traditionella bränsledrivna fordon. Det krävs då fler fordon för att transportera samma mängd gods, eller så behöver man investera i tyngre lastbilar vilket kräver C-körkort. I dag råder akut brist på förare för tunga fordon.

– Regeringen har stor förståelse för att tyngden på vissa fordon kan vara ett hinder för en snabb grön omställning av transportbranschen. Med detta beslut underlättar vi elektrifieringen eftersom fler förare kommer att kunna köra tyngre elfordon, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett pressmeddelande på regeringens hemsida.

– Vi välkomnar beskedet från infrastrukturministern. Förslaget är inte minst viktigt för den gröna omställningen inom transportsektorn. Nu väntar vi med spänning på att regeringen ska fortsätta underlätta densamma. Här kommer en utbyggd laddinfrastruktur vara en viktig del, säger Tina Thorell, samhällspolitisk chef.

Parallellt pågår inom EU en revidering av körkortsdirektivet där EU-kommissionen föreslagit att förare som haft B-körkort i två år ska få framföra ett fordon upp till 4,25 ton istället för dagens 3,5 ton. Direktivet väntas dock dröja innan det träder i kraft. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078