23948sdkhjf

LKAB:s fyndighet växer

LKAB har lämnat in en ansökan om bearbetningskoncession för Per Geijer-fyndigheten i Kiruna, som i början på januari redovisades som Europas största kända fyndighet för sällsynta jordartsmetaller. 

Efter flera undersökningar på plats går det även att konstatera att fyndigheten är 25 procent större än man tidigare trott.

– Vi kan nu skriva upp mineraltillgångarna för sällsynta jordartsmetallsoxider med 25 procent till över 1,3 miljoner ton. Bara sedan årsskiftet har vi lyckats öka mineraltillgångarna väsentligt för såväl järn som fosfor och sällsynta jordartsmetaller. Och vi har inte sett slutet på fyndigheten, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB i ett meddelande från bolaget.

Om den inlämnade bearbetningskoncessionen får grönt ljus kan LKAB fortsätta utveckla fyndigheten och förbereda en miljötillståndsansökan. Men det betyder inte att en gruva kan startas, menar han,

– Bearbetningskoncessionen är också bara en del av det komplexa svenska prövningssystemet. Nu börjar tillståndsprocessen, och vi som verkat i området över 130 år söker nu det första tillståndet för Per Geijer som ger LKAB ensamrätt att fortsätta utreda denna fantastiska mineralisering, säger Jan Moström.

– Utan gruvor blir det inga elbilar, och dessutom ett växande och mer riskabelt beroende av stora råvaruländer som Kina och Ryssland. Under kommande årtionden ökar behovet mångfalt av en rad mineral såsom sällsynta jordartsmetaller till följd av elektrifieringen. Vi ser att vi vill och att vi kan vara en del av lösningen, för att möjliggöra klimatomställningen, och även för Europas säkerhet och konkurrenskraft, fortsätter han.

Per Geijer-fyndigheten innehåller mineraltillgångar på 734 miljoner ton järnmalm, med höga halter järn och mer än 1,3 miljoner ton sällsynta jordartsmetallsoxider in situ. Att det är en sammansatt fyndighet med järnmalm som bas, gör fyndigheten extra intressant.

– Utan järnmalmen skulle det inte vara hållbart att bryta fosfor och sällsynta jordartsmetaller här. Med det vi ser idag så skulle en framtida gruvbrytning handla om en ökad livslängd med minst 20 till 30 år, det blir avgörande för att kunna fortsätta bedriva verksamhet i Kiruna, säger Jan Moström.

LKAB är tidigt ute. Om bearbetningskoncessionen godkänns får LKAB förutsättningar att investera i de omfattande undersökningar som krävs som underlag för beslut om en eventuell gruvdrift i framtiden. För att öppna gruva, krävs också tillstånd enligt miljöbalken från mark- och miljödomstolen.

– Vi upplever en ökad medvetenhet om behovet av metaller och mineral för elektrifiering och den gröna omställningen. Samtidigt är Europas stora importberoende något som oroar såväl inom industrin som politiken. I Europa talas nu om två år för tillstånd för strategiskt viktiga mineral som de sällsynta jordartsmetallerna, men vår erfarenhet är att det kan ta mellan 10 och 15 år för att ta sig igenom det komplexa svenska prövningssystemet. Bearbetningskoncessionen är bara en del av detta. Så det här kommer att bli ett viktigt test om systemet för tillstånd klarar av att möta omvärldens förväntningar, säger Jan Moström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127