23948sdkhjf

Frustrerad vd: ”Gör om Trafikverket”

”Trafikverket gör dåliga upphandlingar och hanterar projekten vårdslöst”. Bellman Groups vd ryter till och kräver sunt förnuft så att entreprenörerna slipper lida när upphandlingarna sköts dåligt.

Magnus Persson, vd och koncernchef för Bellman Group och före detta ordförande för branschorganisationen Maskinentreprenörerna, tog nyligen bladet från munnen i ett brev riktat till infrastrukturminister Andreas Carlsson.

I brevet, som ni kan läsa ett utdrag ur här (länk), berör han turerna kring Västlänken. När Trafikverket hävde sitt kontrakt med en av entreprenörerna, AGN, ledde detta till att många underentreprenörer ännu inte fått betalt för det arbete de lagt ner.

Magnus Persson skriver bland annat att det inte kan vara rätt att 150 friska svenska företag ska behöva riskera konkurs och privata misärer på grund av att Trafikverket gjort en dålig upphandling. Han ger också sin syn på hur problemet kan lösas.

Varför skrev du brevet?

– För att jag tycker Trafikverket gör så dåliga upphandlingar, de hanterar projekten vårdslöst och sätter en massa underentreprenörer och leverantörer i stora svårigheter och tar inget ansvar för det sedan när det kör ihop sig, förklarar Magnus Persson.

Vad hoppas du att det ska leda till?

– Till bättre upphandlingar och att samhällets beslutsfattare börjar ta ett större ansvar för det de orsakar och har lite mer sunt förnuft i sitt agerande.

VSM, ett av bolagen i Bellman Group, ingår i den grupp entreprenörer som inte fått betalt.

Hur har de stora fordringarna som inte betalts påverkat bolaget?

– Vi klarar det men det är ju väldigt mycket arbete nedlagt som är helt bortkastat för VSM så det är fruktansvärt tråkigt. Det finns kanske många andra fordringsägare som blir mer drabbade och det kan leda till personliga tragedier på grund av Trafikverkets dåliga upphandlingar och utvärderingar av sina leverantörer.

Vad kan man som entreprenör göra för att skydda sig från att drabbas? Är det något ni ser ni kunde ha gjort annorlunda?

– Vi skulle väl skaffat oss några bättre garantier men då det var ett uppdrag på löpande räkning även mellan Trafikverket och AGN så bedömde vi risken som liten, och betalningarna fungerade tills Trafikverket hävde entreprenaden.

Magnus Persson efterlyser en rejäl omstart för att få bukt med problemen.

– Jag tycker att Trafikverket bör göra om sina upphandlingsformer och affärsmodeller, det fungerar inte alls så som det är nu. De måste börja om från början, ut med det gamla och in med det nya.

– Trafikverket borde samla branschen för att tillsammans skapa nya former för att få det att fungera på ett tillfredsställande sätt för hela branschen.

Kommentera en artikel (2)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095