23948sdkhjf

Ny fabrik planeras i norra Västerbotten

2024 planeras byggstart för en ny fabrik i Skellefteå, en fabrik som ska använda restprodukter för att tillverka mineralgödsel.

Mark- och miljödomstolen i Umeå har meddelat att miljötillstånd beviljas Cinis Fertilizer gällande produktion av  mineralgödsel i Bergsbyn, Skellefteå kommun.

Tanken är att producera mineralgödsel, kaliumsulfat (SOP), genom att återvinna industriavfall från massa- och pappersindustrin samt från tillverkning av elbilsbatterier. Den patentskyddade tekniken kommer enligt bolaget att använda hälften så mycket energi som dagens produktions­metoder och resultatet är ett mineralgödsel med nära noll koldioxidavtryck.

–Det är mycket glädjande att Cinis Fertilizer får miljötillstånd beviljat även för vår planerade verksamhet i Skellefteå. Vi har kommit en bra bit i planeringen och kommer att utnyttja de erfarenheter vi får från pågående etablering av vår produktions­anläggning i Örnsköldsviks kommun. Med den kunskapen kan vi mer effektivt bygga en dubbelt så stor anläggning i Skellefteå, i närheten av elbilsbatteri­tillverkaren Northvolt, säger Jakob Liedberg, vd Cinis Fertilizer i ett pressmeddelande.

Byggnation av Cinis Fertilizers anläggning i Skellefteå är planerad att starta 2024 och produktion inledas under 2025, med en kapacitet om cirka 200 000 ton kaliumsulfat.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

1.363