23948sdkhjf

Avicii Arena får nytt liv genom NCC

NCC offentliggör ett stort uppdrag: renovering och modernisering av Avicii Arena, tidigare känd som Stockholm Globe Arena.

Det var NCC som ursprungligen byggde arenan, invigd 1989, och senare kompletterades den med glasgondolerna SkyView 2010. För två år sedan bytte den namn till Avicii Arena. Nu har NCC återigen fått förtroendet att uppgradera denna populära evenemangsarena.

Projektet, värt cirka 700 miljoner kronor, är ett samarbete med Stockholm Globe Arena Fastigheter AB (SGA Fastigheter), som är helägt av Stockholms stad.

Läs också: NCC säljer sitt dotterbolag med 280 anställda

Målet är att göra arenan mer flexibel och skapa en närmare publikupplevelse. NCC uppger att detta innebär att nya gondol-lounger byggs, samt en ny ringkonstruktion ovanför arenans ekvator. Den nya ringen kommer att inrymma en ny rigg och konstruktion för rörliga paneler.

SGA Fastigheters vd Mats Viker uttrycker sin entusiasm över samarbetet med NCC.

– Vi har haft med oss några av de bästa internationella konsulterna i Europa för att projektera ombyggnationen och nu välkomnar vi NCC som samarbetspart till oss så att vi i nära samverkan kan se till att den ikoniska arenan fortsatt har rollen som en av världens mest fantastiska arenor.

Återigen framhålls NCC:s centrala roll när Henrik Landelius, affärsområdeschef på NCC Building Sweden, kommenterar.

– Att uppdatera en unik och komplex byggnad som Avicii Arena måste göras varsamt, med respekt för byggnadens historiska utseende och med moderna krav och teknik i fokus. Vi är väldigt stolta över att få återkomma till detta landmärke som NCC byggt, vidareutvecklat och nu ska modernisera.

Avicii Arena är en av Stockholms mest välkända byggnader och bedöms av Stadsmuseet i Stockholm som särskilt värdefull, med "synnerligen höga kulturhistoriska värden". NCC och SGA Fastigheter har samarbetat med ett internationellt designteam för att säkerställa bevarandet av dessa värden.

Förväntningarna är att totalentreprenaden ska vara färdigställd i början av 2025, och orderregistreras i andra kvartalet 2023 i affärsområde NCC Building Sweden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078