23948sdkhjf

Ligninbaserad asfalt gör entré i Västerås infrastruktur

I en insats för hållbar infrastruktur väljer Västerås stad att använda Svevias asfalt baserad på lignin, för ny beläggning av två centrala gång- och cykelbanor.

Svevia kommer att lägga 2,2 kilometer cykelväg i Västerås med asfalt som använder lignin som bindemedel. Lignin är en restprodukt från skogsindustrin och en nyckelkomponent i växters cellväggar, vilket bidrar till virkets styvhet och mekaniska styrka.

– Det är framsynta och pålästa kunder som Västerås stad som är med och driver på utvecklingen av metoder med mindre negativ miljöpåverkan i vår bransch, säger Markus Josefsson, representant för Svevia.

Markus Josefsson förklarade vidare att de kommer att använda 940 ton av asfalten i Västerås, där det traditionella oljebaserade bindemedlet bitumen delvis ersätts med lignin, vilket kommer att minska koldioxidpåverkan med 93 procent motsvarande 19,6 ton koldioxid.

Läs också: Svevias vd avgår - ersättaren utsedd

Denna nya asfalt består av en hög andel återvunnen asfalt, vilket produceras på Svevias asfaltverk i Läggesta där uppvärmningen drivs av helt fossilfri energi.

Svevia uppger att tidigare projekt med denna produkt, inklusive en 1,7 kilometer lång sträcka i Håbo och teststräckor i Gnesta, har visat lovande resultat. Enligt Markus Josefsson kan denna asfalt ha en högre prestanda än traditionell asfalt, vilket kan innebära mindre underhåll.

– Det känns både motiverande och roligt att få en sådan här beställning och vara med att bidra till minskad negativ miljöpåverkan Markus Josefsson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11