23948sdkhjf

Grönt ljus för Luleå Hamns utbyggnad

Transportstyrelsen har gett klartecken till Luleå Hamn att påbörja det första steget i upphandlingen vad gäller expansionen av den nya hamnverksamheten.

Nu kan Luleå Hamn påbörjan upphandlingsprocessen av externa aktörer till bygget av den nya hamnverksamheten, efter klartecken från Transportstyrelsen.

Det skriver hamnen i ett pressmeddelande.

Tidigare i år gav kommunfullmäktige i Luleå, hamnen i uppdrag att hitta en lösning på utbyggnaden av verksamheten. Planen är att Luleå Hamn år 2030 ska kunna frakta tre till fyra gånger så mycket gods än i dagsläget samt kunna hantera andra godstyper.

– Nu kan vi ta nästa viktiga steg. Målet är att upphandla en trygg extern partner som vill och kan vara med och förverkliga och driva en ny hamn i Luleå. Den nya hamnen ska om tio år kunna hantera tre till fyra gånger så mycket gods som i dag för att möjliggöra industrins gröna omställning i norr, säger Anders Dahl, vd på Luleå Hamn, i en kommentar.

Planen är att upphandlingen ska påbörjas under sommaren och att processen ska pågå till årsskiftet.

– Hamnen i Luleå är kritisk för Sverige. Transportstyrelsen, liksom vi själva, lägger yttersta vikt vid säkerhetsaspekten. Vi måste exempelvis kunna säkerställa ägarbilden bakom företag och konsortium som vill verka i hamnen. För oss är det också viktigt att aktörerna vi upphandlar har kapacitet, långsiktig stabilitet och bra erfarenhet av liknande projekt, säger Anders Dahl.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079