23948sdkhjf

NCC i projekt för att halvera energiåtgången

Som ett steg på vägen att halvera klimatpåverkan till 2030 är NCC med och utvecklar en metod för att minska energiåtgången i torkprocessen för betong och flytspackel. 

Genom fuktsensorer ska man bättre kunna styra de värmefläktar som används vid torkning av materialen. Målet är att minska energianvändningen med 50 procent. Projektet genomförs tillsammans med El-Björn och InviSense och finansieras av Vinnova.

– För att accelerera arbetet med att minska vår klimatpåverkan behöver vi jobba tillsammans med våra leverantörer, denna innovation är gränsöverskridande och en av de första i sitt slag, säger Christina Claeson-Jonsson, chef forskning och innovation på NCC.

I Färdplan för fossilfri konkurrenskraft: Bygg- och anläggningssektorn, sätts målet av byggsektorn att halvera sin klimatpåverkan till 2030. Energianvändning i samband med nybyggnation är en av delarna i branschens klimatpåverkan som behöver minska. Samarbetet mellan NCC, El-Björn och InviSense är ett steg i att digitalisera byggprocessen för att minska klimatpåverkan och startades när Vinnova efterlyste innovationer för minskad elanvändning.

Läs mer om: NCC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141