23948sdkhjf

Studsvik smider kärnkraftsplaner

I ett samarbete med Kärnfull Next funderar Studsvik på att bygga och driva små modulära reaktorer (SMR:er) på Studsviks område i Nyköping. Preliminära resultat visar att området har goda förutsättningar för SMR-etablering, varpå planerna kan bli verkliga runt 2030.

Allt fler riktar nu blickarna åt små modulära reaktorer som kan vara en väg fram för kärnkraft i Sverige. Studsvik med sitt strategiska läge och sin breda expertis inom kärnkraft, är en av dem som har pågående planer tillsammans med samarbetspartnern Kärnfull Next.

Just nu befinner sig bolagen i en pågående förstudie där de utvärderar den finansiella, teknologiska, miljömässiga och samhälleliga genomförbarheten för detta. Om förstudien skulle visa goda förutsättningar, inte minst gällande lokal acceptans, kommer beslut angående eventuell fortsättning av projektet att fattas gemensamt av de båda bolagen under andra halvåret 2024.

– Studsviksområdet tycks väl lämpat för att bli Sveriges första nya anläggning utanför de befintliga tre. Vår vision är att en av Europas första SMR-parker kan tas i drift här redan i början av 2030-talet, med ett antal småreaktorer som skapar såväl ren energi som nya klimatpositiva och högkvalificerade jobb, säger Christian Sjölander, vd och grundare på Kärnfull Next i ett meddelande.

En etablering av SMR:er på Studsviksområdet skulle ligga i linje med Studsviks vision "Utvecklar nukleär hållbarhet".

– Vi ser fram emot resultatet av förstudien. Det är i nuläget för tidigt att säga vad detta kan innebära för Studsvik, då förutsättningarna ännu inte är helt utredda och det är många år kvar till en eventuell etablering av en SMR på Studsviks-området, säger Camilla Hoflund VD Studsvik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095