23948sdkhjf

Mångmiljonsatsning på snabbladdare i Norrland

Det ska bli lättare att snabbladda i Norrland. Det är ett av målen med en mångmiljonsatsning från Trafikverket.

Trafikverket viker nästa 100 miljoner kronor för att laddmöjligheterna ska bli fler efter framför allt de norrländska vägarna.

–En utbyggd laddinfrastruktur är en förutsättning för övergången till elfordon, vilket också bidrar till klimatmålen om minskade utsläpp av växthusgaser. Trafikverket ger ekonomiskt stöd för att snabba på utbyggnaden på sträckor där snabbladdare fortfarande saknas. Cirka 96 miljoner kronor beviljas nu i stöd, säger Hanna Eklöf, utredningsledare klimatfrågor vid Trafikverket i ett pressmeddelande.

Stöden var öronmärkta för 37 vägsträckor och på 17 stycken av dem kommer det nu att byggas snabbladdstationer. De ska vara färdigställda och i drift under nästa år.

– De senaste åren har den publika laddningen blivit allt mer frekvent över hela landet. Trots det finns det fortfarande ”vita sträckor” längs de större vägarna som saknar snabbladdare. Ett nät av snabbladdstationer gör det möjligt för fler att köra på el genom hela landet, säger Hanna Eklöf, utredningsledare klimatfrågor vid Trafikverket och fortsätter:

– I dagsläget är 51 av de 85 publika laddstationer vi tidigare har beviljat stöd till i drift. Samtliga är byggda längs större vägar i glesbygder och där snabbladdning saknats, främst i Norrlands inland. Under 2023 och 2024 kommer ytterligare 32 laddstationer komma i drift, säger Hanna Eklöf, utredningsledare klimatfrågor vid Trafikverket i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095