23948sdkhjf

Dansk uppfinning pensionerar svarta hinkar

Invånarna slipper droppar och svarta hinkar i betongbyggnader där dräneringshål har borrats i taket för att leda bort vatten.

En dansk uppfinning gör det enklare för invånarna i betongbyggnader att leva med att det kan vara nödvändigt att borra dräneringshål i taket för att avlägsna vatten från betongelementen. Draindane är den eleganta ersättaren till den svarta hinken som hängs i taket under dräneringshålet.

Invånarna blir sällan glada när de flyttar in i en ny lägenhet och ser svarta hinkar hänga i taket och samla upp droppar. Men så är det i många nybyggen där vatten samlas i betongelementen under byggfasen och det är nödvändigt att borra hål i taket för att få ut vattnet.

Draindane är lättare att leva med för invånarna i deras nya lägenhet. Den liknar en vit taklampa och har inbyggd elektronik och piper när den behöver tömmas på det insamlade vattnet. Den meddelar själv när den är redo att tas ner.

MISSNÖJDA INVÅNARE GAV IDÉN

Den intelligenta dräneringsvattenuppsamlaren har uppfunnits av Peter Wilner, ägare till fastighetsserviceföretaget Wilner ApS i Danmark. Han upplevde ofta vid inflyttningar att invånare var mycket missnöjda med att ha svarta hinkar hängande i lägenheten i vanligtvis sex veckor eller längre.

Draindane monteras snabbt. Tidigare var hyresgästerna tvungna att ha svarta hinkar hängande i taket eller stående på golvet.

"En dag när jag var på väg hem efter att ha hjälpt flera nya invånare med inflyttning i en fastighet, tänkte jag att det måste gå att göra det bättre. Jag har utbildning som maskinoperatör, så när jag kom hem ritade jag en prototyp på en dräneringsvattenuppsamlare som mer liknar en stor rökdetektor eller taklampa," berättar Peter Wilner.

Sedan dess har Draindane kontinuerligt förbättrats efter tester och feedback från användarna, och den utvecklas fortfarande.

Hittills har Draindane sålt cirka 3000 dräneringsvattenuppsamlare till danska och norska företag, och Peter Wilner har kontakt med intresserade företag i grannländerna. Draindane är patentansökt genom en europeisk ansökan.

"Vi har träffat något bra," konstaterar han.

Draindane uppskattar själv att dräneringsvattenuppsamlaren minskar tidsåtgången med 80 procent genom att ersätta de svarta hinkarna.

"Byggledare och administratörer behöver inte tänka på att sätta ut hinkar och tömma dem, och det blir inget strul med hyresgäster som blir arga. Det ser bra ut när arkitekten kommer för att inspektera bygget," förklarar Peter Wilner.

DANSK TILLVERKARE

Draindane görs av återvunnen plast på ett företag i Thisted, och elektroniken tillverkas i Værløse.

Dräneringsvattenuppsamlaren säljs i lådor om fem stycken, och de flesta kunder köper två lådor för att vara täckta. Den är gjuten i en vit färgkod (RAL 9010), som passar perfekt in i taket i alla nybyggen, och den är avsedd att kunna användas om och om igen.

DRAINDANE SOM TJÄNST

Peter Wilner har utökat sitt koncept till att även erbjuda som en tjänst på Själland där han tar över allt arbete med att dränera betongtak.

Draindane arbetar för flera stora administrationsföretag på Själland och har i detta A-Ö-koncept all kontakt med invånarna i lägenheterna. Ett enkelt e-postmeddelande skickas till Draindane.

Hål borras och dräneringshålen töms till att börja med. Sedan monteras Draindane dräneringsvattenuppsamlare, som sitter i taket i cirka 6 veckor innan de själva meddelar att de är redo att tas ner via en blinkande grön lampa. Sedan görs en överenskommelse med invånarna om att målaren kommer på besök för att spackla och måla färdigt i taket. Avslutningsvis lämnar Draindane en rapport till kunden om hela förloppet.

SÅ HÄR FUNGERAR DRAINDANE

I Draindane finns en elektronisk vattenmätare med 2 st 1,5-volts batterier. Den piper och en röd diod blinkar om uppsamlaren behöver tömmas.

Draindane kan enkelt tömmas på vatten medan den sitter i taket.

När Draindane har suttit i taket i cirka 6 veckor piper en larm och en grön diod blinkar och indikerar att Draindane är redo att tas ner.

NYTT: PÅ AMAZON I TYSKLAND

Från och med september är Draindane tillgänglig på Amazon i Tyskland. Ytterligare information: www.draindane.dk

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063