23948sdkhjf

Upp till bevis för batterilastaren

Sandviks batterilastare förberedd för automation testas för första gången i Europa – i svenska Garpenberggruvan.

Sandvik berättar att företagets förstaToro LH518iB har levererats till Boliden Garpenberg – nu ska 18-tonnaren utvärderas under tolv månader.

– Vi ser fram emot att börja använda den i vår verksamhet. Vi arbetar kontinuerligt med att minska användningen av fossila bränslen och koldioxidutsläpp samt öka produktiviteten, och vi är glada över att arbeta mot dessa mål med vår mångåriga partner Sandvik, säger Jenny Gotthardsson, områdeschef för Boliden Garpenberg.

Maskinen, som redan genomgått omfattande fabrikstester i Finland, ska bidra till att gruvan når sitt klimatmål. Målet omfattar bland annat en 40-procentig minskning av absoluta koldoioxidutsläpp i scope 1 och 2 och en 30-procentig minskning av scope 3-utsläpp till år 2030.

Toro LH518iB bygger på föregångaren Sandvik LH518B och har enligt Sandvik fått flera designuppdateringar och avsevärt förbättrad underhållsmässighet.

Maskinen har fått den senaste versionen av Sandviks intelligenta styrsystem, något som ska möjliggöra att AutoMine-readiness, och AutoMine-funktionalitet kommer att finnas tillgänglig för Garpenbergs Toro LH518iB under första kvartalet 2024.

Lastmaskinens yttre dimensioner motsvarar storleksklassen 14 ton, detta ska enligt Sandvik göra den lämplig för orter som är 4,5 x 4,5 meter stora.

Företaget utlovar också högre nyttolaster, kompakt format samt bättre sikt.

Sandvik beskriver det patenterade batterisystemet som självutväxlande och förklarar att funktionerna AutoSwap och AutoConnect ska minimera behovet av infrastruktur och göra att lastmaskinen kan återgå till drift betydligt tidigare än maskiner med snabbladdning.

De uppger att batteribytet utförs av lastmaskinen och styrs av föraren i hytten, utan behov av traverser, gaffeltruckar eller dylikt.

– Vi ser fram emot att se vilka produktivitets- och hållbarhetsfördelar Garpenberg kommer att få av Toro LH518iB med AutoMine när vi övervakar lastarens prestanda och produktionsdata under de kommande 12 månaderna, säger Johanna Øygard, Territory Manager North East Europe på Sandvik Mining and Rock Solutions.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111