23948sdkhjf

Allvarliga läget: byggindustrin särskilt drabbad

Konkurserna fortsätter att öka och ligger hittills i år på de högsta nivåerna på över ett decennium. Det slår affärs- och kreditinformationsföretaget UC fast i en ny rapport.

Under augusti ökade antalet konkurser i Sverige med 32 procent i jämförelse med samma period förra året. Samtidigt sjönk antalet nystarter med 20 procent.

Två hårt drabbade branscher är byggindustrin och transportbranschen, uppger UC i sin senaste månadsstatistik. 

I augusti ökade antalet konkurser inom transportbranschen med 44 procent, och konkurserna inom byggindustrin ökade med 48 procent. 

Rapporten visar också att nystarterna inom byggindustrin är de lägsta på tio år och att de minskade i juli med 80 procent.

–  Hittills i år är konkurserna inom byggsektorn de högsta på över ett decennium. Både byggsektorn och transport är branscher som klarade av pandemin förhållandevis bra. De rekordökningar vi nu ser från månad inom transport är från låga siffror under återhämtningsåret 2022, säger Johanna Blomé, ekonom på UC, i en kommentar.

Trenden inom byggindustrin avviker från vår data och indikerar en djupare kris Johanna Blomé

– Men trenden inom byggindustrin avviker från vår data och indikerar en djupare kris som troligtvis även späs på av det kritiska läget för kronan och den utländsk arbetskraft som branschen är så beroende av men som nu väljer bort svenska företag som arbetsgivare. Ytterligare en faktor som vi ser i vår statistik och som kan påverka konkurserna är ökat antal företagsbedrägerier inom bygghandeln. I kombination med ekonomisk utsatthet är bedrägerier är en vanlig orsak till att företag går i konkurs, och byggbranschen är hårt ansatt, säger Johanna Blomé.

I augusti i år gick 26 företag i konkurs, medan 18 företag gick i konkurs i augusti 2022.

Av samtliga företag inom alla branscher, toppar Stockholms län listan över flest konkurser hittills i år med 1 864 stycken.

– Den dystra bilden av svenskt företagande förstärks av antalet nystartade företag inom flera stora branscher, parallellt med rekordnivån i antalet konkurser, är de lägsta på tio år. För att kunna göra en bedömning av hur marknaden mår behöver vi få den totala bilden där både konkurser och nystarter ingår och tyvärr är det inga positiva indikationer som vår data just nu visar på. 

Tyvärr behöver vi bita ihop och invänta vågen av fortsatt ökat antal konkurser som kommer att skölja över oss under hösten, Johanna Blomé

– Vi vet att utländska investerare har börjat överge svenska företag, pandemianstånden ska betalas tillbaka i höst och fler ökningar av styrräntan väntar. Inflationen är på väg ner men det är tyvärr ingenting vi kommer att se ge effekt på antalet konkurser eller nystarter förrän tidigast efter årsskiftet. Tyvärr behöver vi bita ihop och invänta vågen av fortsatt ökat antal konkurser som kommer att skölja över oss under hösten, säger Johanna Blomé.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126