23948sdkhjf

Ny elhammare tar upp kampen

En ny hammare ska enligt tillverkaren vara både effektivare, starkare och miljövänligare än traditionella hydraulhammare.

Finska Lekatech Oy lanserar en elektrisk hammare, en produkt de hävdar är något utöver det vanliga.

– Vårt teknologiska genombrott möjliggör inte bara mer energieffektiva schakter och gruvuppdrag, den stärker också förverkligandet av en grön omställning i dessa sektorer, säger Antti Anttila, vd på Lekatech, i ett pressmeddelande.

Hammaren ska kunna sättas till exempel på en grävmaskin i storleken7-16 ton, även robotar och skrotare kan använda hammaren, förklarar Lekatech.

Hammaren drivs av en ny och patenterad elmotorteknologi som enligt Lekatech utvecklats under flera års dedikerat forsknings- och utvecklingsarbete.

– Vi är stolta över de kliv vi tagit under de gångna fem åren, säger Antti Anttila.

Enligt Lekatech passar hammaren både för gruvor och mer urbana uppdrag, de uppger att Lekatech att entreprenörer som arbetar i känsliga miljöer, till exempel inne i städer, har stor nytta av hammaren.

Hammaren uppges vara upp till 70 procent mer energieffektiv än andra hydraulhammare i samma storlek.

Lekatech utlovar också dubbelt så stor slagenergi och förklarar att behovet av olja minskar med 98 procent jämfört med hydrauliska hammare. Den ska också kunna integreras sömlöst med eldrivna maskiner, så att man på sätt kan spara ännu mer energi.

Hammaren kommer att lanseras senare i år. Först ut blir modellen som väger 500 kg, enligt Lekatech planerar man för fler storlekar längre fram.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078